Hannah Arendt

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253040257
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Øye, Agnete

Politikk i dystre tider

Rune Slagstad har satt sammen utvalget av artikler i Politikk i dystre tider, og han har valgt sentrale tekster som belyser Hannah Arendts filosofi og politiske tenkning. Arendt var en kompromissløs filosof, skribent og debattør. Hennes mest kjente arbeider handler om å forstå opprinnelsen til totalitarisme. Arendt hadde selv jødisk bakgrunn, og mange av hennes arbeider berører jødiske spørsmål, blant annet hennes omstridte bok Eichmann i Jerusalem. Noe av det farligste, mente hun, var når mennesker i sin iver etter å være til nytte, handler med automatikk. Hennes tenkning er en hyllest til refleksjonen og den sunne fornuft som setter mennesket i stand til å tre et skritt tilbake fra verdens vrimmel og selv velge hva det vil.

Åpningskapittelet «Vi flyktninger» ble opprinnelig skrevet tidlig under andre verdenskrig, men har slående aktualitet i dagens situasjon. Et annet av bokens kapitler, «Sannhet og politikk», er som om det skulle være skrevet som en filosofisk kommentar til dagens debatt om «fakenews». I tillegg bringer boken inngående kapitler om politiske nøkkeltema som frihet, autoritet og revolusjon, utformet i en essayistisk tilgjengelig form. Boken avrundes med to portretter: det ene, om den marxistiske forfatteren Bertolt Brecht, med kritisk distanse, det andre, om den frihetlige sosialisten Rosa Luxemburg, med varm sympati.

Rune Slagstad har skrevet et innledende portrett: «Hannah Arendt – en tenker uten rekkverk».

HANNAH ARENDT (1906–1975) var en av forrige århundres mest betydningsfulle politiske tenkere. Hun studerte filosofi, gresk og teologi. I 1933 måtte hun flykte og endte opp i Paris. I 1940 emigrerte hun til USA. Hun underviste ved en rekke amerikanske universiteter, og i 1959 ble hun den første kvinne utnevnt til et fullt professorat ved Princeton-universitetet.

Forfatter(e):