www.pax.no

Laks : en biografi

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253041186
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet

Laks. En biografi

Alt du vil vite om laksens historie. Og dette vil du vite.

Den atlantiske laksen er blitt en av Norges største eksportartikler. Den er gått fra å være luksusmat til hverdagskost, fra elvens konge til merdenes biomasse. Fiskens forfedre levde på jorden sammen med dinosaurene og kom seg helskinnet fra asteroidenedslaget som nesten utslettet alt livet på jorden.
Laksens sølvglinsende ferd mot strømmen har fascinert til alle tider, og dukker opp i franske hulemalerier, nordiske helleristninger og i edda- dikt. Den er beskyttet i det eldste lovverket og gjenstand for konflikt og lovprisning, som aristokratisk hobby og livsviktig næringsvei.
I denne boken skildres laksens liv fra de eldste tider til i dag – i europeiske elver, i chilenske merder og nord-amerikanske vassdrag. Laksen har overlevd masseutryddelser, global oppvarming og istid, men vil den overleve mennesket?

Omtaler

«Tenk at det ikke er skrevet en bok om laksen før!»
Siss Vik i NRK

terningkast_5 liten flat.jpg «Biografien om laksen er ei spennande, velskriven og kunnskapsrik historie om ein fisk som har spela ei viktig rolle både økonomisk og som del av vår kultur. På imponerande vis kombinerer Kvamme biologi, geologi, klimakunnskap, mytologi, historie, språkvitskap og matkultur i sitt portrett av laksen – frå han skilde lag med gjedda i evolusjonen for om lag 100 millionar år sidan til han i dag er blitt utgangspunkt for ein milliardindustri.»
Tom Hetland, Bergens Tidende/Stavanger Aftenblad

«Boka er lettlest, og vandrer fint fra tema til tema. Du må slett ikke være hekta på laks eller ihuga sportsfisker for å finne denne biografien interessant. Den er også god lesning for generelt naturinteresserte og særlig for dem som forstår at det våte element er en minst like viktig del av landet vårt fast grunn.»
Henning Røed, Klassekampen

«Det er interessant å bli med til industrielle oppdrettsanlegg i Chile, til lakseelven Allier i Frankrike og til merdkanten utenfor Vossoelva. Boken virker godt researchet, har et rikt språk med mange detaljer, og det er stort spenn i beskrivelsene.»
Anders Horntvedt, Finansavisen

«Det er sjølsagt svært dristig – og temmelig originalt – å skrive en biografi om et dyr. Og ikke et hvilket som helst dyr i vår rike fauna, men en fisk – nærmere bestemt laksen. Men det er altså akkurat det Lars Kvamme, journalist i Bergens Tidende faktisk har gjort. Det er hans debut som forfatter, og han kommer godt fra det. Det har blitt ei bok å lære av, en historie å bli ydmyk overfor – ja, kort sagt ei bok det absolutt er verdt å bruke en del timer sammen med.»
Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no

 

 

Forfatter(e):

Foto: