Timen før midnatt

Timen før midnatt

Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN: 9788253037790
Status: I salg
Utgitt år: 2015
Sideantall: 208
Innbinding: innbundet
Oversatt av: Hedda Vormeland
Orginalens tittel: Een dwaze maagd

Timen før midnatt

Gittel vokser opp i mellomkrigstidens Nederland med foreldre som slåss som hund og katt. Hver gang moren har fått nok, tar hun med seg datteren hjem til familien i Antwerpen. Der blir Gittel mye overlatt til seg selv på dagene, og kan hengi seg helt til pianospillet. Hun får lov til å låne Steinway-flygelet til den rike Mardellfamilien, og blir nære venner med datteren i familien, den sytten år eldre Lucie. Gittel beundrer Lucie nesegrus. Men hun oppdager etter hvert at de voksnes verden er mer innfløkt enn hun forstår, og at hun risikerer å vikles inn i et nett av hemmeligheter og bedrag.

Ida Simons’ bok er en usedvanlig roman, skrevet med tidløs letthet og med en humor, livlighet og nærhet som treffer leseren like sterkt i dag som for femti år siden. Timen før midnatt er blitt sammenlignet med alt fra Jane Austen og Anne Frank til Irène Némirovsky og John Williams’ Stoner. Men først og fremst er Ida Simons’ bok unikt seg selv, en frisk og morsom fortelling som på slående vis lar oss oppleve mellomkrigstidens Europa gjennom en uforglemmelig ny stemme, i denne lille perlen av en gjenfunnet klassiker.

Omtaler

«Fortellergleden spretter opp som en stålfjær i Ida Simons' roman ... full av sjarm ... galgenhumor og raus fortellerglede.»

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

 

«En Antwerpens Jane Austen.»
TROUW

«Et ualminnelig talent. En strålende roman.»
DE VOLKSKRANT

«For en praktfull bok! Denne romanen er et litterært høydepunkt.»
NRC HANDELSBLAD

«Dette er den nederlandske Stoner. Romanen er bemerkelsesverdig tidløs. Språket er lett og enkelt, av og til også poetisk … med munter og noen ganger bitende humor. En bok man må ha.»
DE STANDAARD


«En ekstraordinær roman. Det er musikalsk prosa. Simons viser seg som en sikker skribent i denne like følsomme som usentimentale romanen ... At den ikke ble lest i mange år er ubegripelig.»
TVNZ

«Og plutselig visste alle som er opptatt av litteratur: Her har vi det! Her hørte vi en ny og egen stemme. At denne boken nesten umiddelbart ble oppdaget av alle kjennere, har aldri forundret meg.»
HET VADERLAND (1961)

«Ida Simons skriver lett, flytende og virtuost, med en skjult mening som sakte demrer for deg. Jeg tror rett og slett jeg skal lese boken én gang til.»
DEN HAAG CENTRAAL

«Denne boken har en spesiell historie på flere måter. En vakker roman og helt rettmessig hyllet av alle.»
TROS NIEUWSSHOW

«Ved utgivelsen i 1959 fikk Ida Simons’ roman nesten utelukkende positive anmeldelser. Og med rette. Simons har en tilsynelatende luftig, mildt ironisk tone som skjuler en bakenforliggende dybde, og viser stor innlevelsesevne i psyken til en jente på vippen mellom barn og voksen.»
NOORDHOLLANDS DAGBLAD

Bla i boka

Forfatter(e):