Labba til nettside

– Her finnes det ikke et overflødig ord

Elin Anna Labbas bok «Herrene sendte oss hit. Om tvangsflyttingen av samene» har begeistret anmeldererne!

I boken dokumenterer Elin Anna Labba de tragiske følgene av at Norge og Sverige i 1919 blir enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen. Med det innledes tvangsflyttingen av et stort antall samiske familier med reinflokker. Her skildres harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.

Oversatt av Trude Marstein

OMTALE

terningkast_5 liten flat.jpg «Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»
Inger Bentzrud, Dagbladet

«Elin Anna Labba joiker deres fortelling i dette multikunstverket av en sakprosabok. Det er dypt rørende, og lærerikt. Hun forteller historien fra synsvinkelen til dem som ble rammet. Her finnes det ikke et overflødig ord.»
Knut Hoem, NRK.no

«Av disse løse trådene vever Labba en tekst som er gripende og informativ. Hun skaper en effektiv kontrast mellom harde sitater fra juridiske dokumenter og inderlige fortellinger om enkeltmennesker».  
Ingunn Økland, Aftenposten

«Jeg-­stemmen til Elin Anna leder oss gjestfritt gjennom landskapet, i researchen og til menneskene vi møter. Best er hun når hun bryter sakprosa­grensen – lever seg inn i de landflyktige flyttsamene Biito Biera, Dillá­muore og Ándom Ovlla – og vi er som i en roman … Herrene sendte oss hit er et vektig bidrag til samisk historie».
Geir Tore Holm, Klassekampen

«Sápmi har fått sin Toni Morrison. Labba skriver på herrespråket, men hun gjør det til sitt og forfedrenes eget, slik man blir nødt til når til og med ordene er stjålet ut av munnen på en.
Svenska Dagbladet

 «Fram trer et kor av stemmer som har vært tause i lang tid, og som ikke lenger underkaster seg herrene som sendte dem dit.»
Gøteborgs-Posten

«Med en fortellende prosa som både smaker og lukter, følger hun inngående noen tvangsflyttede samiske familier gjennom 1920- og 1930-tallet.  Kvinne- og barneperspektivet går som en rød tråd gjennom fortellingene.»
Aftonbladet