2024

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253036625
Utgivelsesår: 2014
Status: I salg

Harry Fett

Kristin B Aavitsland

terningkast_6 liten flat_25x25.png "En biografi på øverste hylle."
Fædrelandsvennen

I første del av det 20. århundre var Harry Fett en ruvende skikkelse i norsk offentlighet. Han var Norges første riksantikvar og bygget opp et profesjonelt kulturminnevern i Norge fra grunnen av. I tillegg var han kunsthistoriker, museumskonservator, bedriftsleder, kunstsamler, tidsskriftredaktør, samfunnsdebattant og grunnlegger av tidsskriftet Kunst og kultur og selskapet Kunst på arbeidsplassen, to institusjoner som fortsatt er i virksomhet. Dessuten var han en uvanlig produktiv forfatter av vitenskapelige, kulturhistoriske og kulturfilosofiske tekster. I alle sine roller kjempet han historiens sak: Harry Fett arbeidet for at fortidens steder, gjenstander, hendelser og mennesker skulle bevares i samfunnets bevissthet – ikke som død nostalgi, men som levende tradisjon og anvendt refleksjonsstoff. Slik kunne historien gi samtiden identitet og retning.

Harry Fetts innflytelse på norsk kunsthistorisk forskning, fortidsvern og museumsvesen er udiskutabel. Men han var også en kontroversiell skikkelse i sin samtid, frittalende og kritisk, elsket og hatet. Med velopplagt ironisk og selvironisk penn var han stadig i polemikk med meningsmotstandere, både i antikvariske spørsmål og i mer vidtrekkende spørsmål om historieforskning, samfunnsoppfatning og politikk.

Kristin B. Aavitslands biografi om Harry Fett er den første som er skrevet om denne sammensatte personligheten, hans mangfoldige virksomhet og uvanlig store aksjonsradius.

Presse

"Ein av dei beste norske biografiane eg nokon gong har lese."
Lars Roar Langslet, Dag og Tid

"Med biografien om riksantikvar Harry Fett har Kristin B. Aavitsland levert et velskrevet og perspektivrikt portrett."
Ivo de Figueiredo, Morgenbladet

Ukas anbefaling: "Biografien er den første om Fett, og er dessuten en rik innføring i det 20. århundres norge hva gjelder samfunnsliv, kunst og kultur."
Mode Steinkjer, Dagsavisen

"Fascinerende om riksantikvar, livsnyter og industrialist Harry Fett."
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"En kulturhistorisk skattkiste"
Geir Kjell Andersland, Vårt Land


"Boken er blitt en praktfull utgivelse som kombinerer livsskildring med kulturell og politisk kontekst på en forbilledlig måte, og beviser at det er på høy tid å hente Fett frem igjen."
Kåre Bulie, kunstkritikk.no
 

Forfatter(e):

1300