Dansende bjørner. Lengselen etter tyranniet

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253041155
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Banach, Agnes
Orginalens tittel: TAŃCZĄCE NIEDŹWIEDZIE REPORTAŻE Z TRANSFORMACJI

Dansende bjørner. Lengselen etter tyranniet

I hundrevis av år trente bulgarske sigøynere bjørner opp til å danse. De tok med bjørnene inn i hjemmene sine og ut på veiene for å opptre. Med kommunismens fall på begynnelsen av 2000-tallet ble sigøynerne tvunget til å gi fra seg bjørnene til et viltreservat. Likevel stiller bjørnene seg opp på to og danser den dag i dag så fort de får ferten av et menneske.

I Dansende bjørner forteller den polske journalisten Witold Szablowski bemerkelsesverdige historier om mennesker fra ulike deler av Øst-Europa og fra Cuba. I likhet med de bulgarske bjørnene lever de nå i frihet, men lengter tilbake til en tid hvor de ikke gjorde det.

Szablowskis feltreiser starter med smugling av biler inn i Ukraina, før han haiker gjennom Kosovo mens nasjonen erklærer sin uavhengighet. Han sover ved siden av en hjemløs polsk kvinne på Londons Victoria Station og tar drosje sammen med kubanere som frykter Fidel Castros død. Szablowski gir et fascinerende portrett av sosiale og økonomiske omveltninger og en leksjon i frihetens utfordringer og det forføreriske ved autoritære styresett.

Omtaler

«Litt over halvvegs i sakprosabok kviskra eg ordet «genialt» inni meg. Entusiasmen over å lese boka var så stor at eg nesten ikkje kunne vente med å la superlativa hagle. ... Det er lenge sidan eg har sett nokon formidle ein diskusjon om fridom og diktatur, liberalt demokrati og menneskerettar på ein meir intelligent måte enn Szablowski gjer i boka si. Dei dansande bjørnane er meir menneskelege enn vi liker å tru.» 
Emil Andre Erstad, Vårt Land

«Tretti år etter Murens fall hjelper denne boken oss til å forstå hvorfor det tar så lang tid å lege sårene etter et diktatur. [D]ansende bjørner er en journalistisk bragd, med vesentlig innhold, klokt og varmt skrevet. Bjørnene som bilde på det postkommunistiske menneske er umulig å glemme.»
Ingrid Brekke, Aftenposten

«Ytterst leseverdig om hvordan både dyr og mennesker rives mellom tilhørighet og frihet. Med «Dansende bjørner» har Szabłowski skrevet en utrolig smart, morsom og leseverdig bok. Selv om boka i klartekst ikke inneholder ett filosofisk spørsmål, åpner den indirekte – gjennom sin nysgjerrighet på menneskers betingelser og deres holdninger til verden rundt dem – et vell av spørsmål om hva det egentlig vil si å være fri.»
Bjarne Robberstad, Bokmagasinet, Klassekampen

«Absurd, full av mørk humor, medfølende ... en litterær juvel.» 
Ian Buruma

«Den polske journalisten Witold Szablowski gir et finstemt innsyn i både bjørnenes og vokternes kamp for å tilpasse seg livet i EU, og bruker deres historie som en utvidet metafor for den usikkerheten og uforutsigbarheten - personlig og politisk - som fulgte kollapsen i den kommunistiske verden.» 
Linda Kinstler, The Times Literary Supplement

Forfatter(e):