Blodige historier

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253043319
Status: Forventes utgitt 27.9.2022
Utgitt år: 2022
Innbinding: Innbundet

Blodige historier

Fakta og digresjoner om kroppens flytende organ

I Blodige historier. Fakta og digresjoner om kroppens flytende organ deler spesialist i blodsykdommer, Bernward Zeller, utrolige og oppsiktsvekkende historier om blodet som du sannsynligvis ikke har hørt tidligere.

Visste du for eksempel at hvis vi legger alle små og store blodårer i kroppen etter hverandre ville de strekke seg to og en halv gang rundt jorden? Eller visste du at vi her hjemme drakk blod fra henrettede for å kurere sykdom helt til opp mot slutten av 1800-tallet? At de første eksperimentene med blodover-føringer fant sted mellom dyr og mennesker? At å tappe blod fra pasienter ble ansett for å være effektiv medisin mot alle slags sykdommer, også pest? At blodsykdommen hemofili, eller blødersykdom, bidro til det russiske tsarrikets fall? Eller visste du at i noen tilfeller fester leger fortsatt blodsugende igler til kroppen for å lette blodgjennomstrømmingen under spesielle operasjoner?

I tillegg vil du lære en hel del om hvordan blodet vårt er bygget opp og hva slags funksjoner det har i kroppen. Hva som skjer når vi får sykdom i blodet og hva legene kan gjøre for å kurere blodsykdommer i dag, og kanskje i fremtiden. Hvorfor vi blir syke når vi oppholder oss i uvante, høye omgivelser. Eller hvordan noen bruker blod til å jukse seg til de beste resultatene innen idrett.

Bernward Zeller har jobbet med blodsykdommer, spesielt blodkreft hos barn, i over 30 år. I denne boken får vi derfor også et innblikk i hans praksis som lege, hvor han er vitne til kamper mellom liv og død. Og det er også her vi blir kjent med en liten jente, som mot alle odds, sammen med legene på Riks-hospitalets barneavdeling, har kjempet seg tilbake til livet, og i dag kan kalle seg frisk.