1967

Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN: 9788253036441
Utgivelsesår: 2013
Status: I salg
Sideantall: 320
Innbinding: ib

Bøker i Norge

Boksamlinger, leseselskap og bibliotek på 1800-tallet

En praktbok for den bokhistorisk interesserte

Bøker har en mangfoldig historie, som har vært lite belyst.
Hva vet vi om boksamlinger, leseselskap og bibliotek på 1800-tallet?
 
Bøker var ikke bare forbeholdt borgerskapet, de var også i omløp blant almuens folk. Boken aktet verken «Rang eller Stand», sa Henrik Wergeland og fremholdt: «Boghyllen er den stige, hvorved du bliver din overmands lige.»
Men hva leste embetsfolk, bønder og byborgere? Spor leder til store og små boksamlinger rundt om i landet – fra Kjos til Kjerringøy, fra Halden til Hardanger. De vitner om at bøker, leseselskap og almueboksamlinger sto sentralt i folks liv. Det fantas skatter av mange slag: religiøse bøker, romaner, nytteskrifter, Snorre og endog noen koraner. Mer skolegang og bedre leseevner styrket leselysten. Almuens ledere fikk lærdom fra bøkene. De bygget både bygd og by.

Presse

"I Elisabeth S. Eides flott utstyrte og nydelig illustrerte Bøker i Norge. Boksamlinger, leseselskap og bibliotek på 1800-tallet (Pax) får vi en interessant innsikt i spredningen av bøker og tidsskrifter geografisk og sosialt, og vi ser konturene av deres virkningshistorie."
Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen

"Bøker i Norge byr på en vandring ikke bare i den historiske dybden, men i den menneskelige bredden."
Ingvild Bræin, Klassekampen

" En imponerende bok om hvordan bøkene kom til vårt værbitte land, slet seg oppover bratte bakker, vandret fra den ene embetsboligen til den andre og underveis støtte de på menneskene som ville vite hva de inneholdt disse rare, firkantete sakene av papp og papir."
Bjarte Botnen, Vårt Land

"Bøker i Norge er ... vakker både utenpå og inni. En meget interessant, vesentlig og velredigert bidrag til norsk bok- og bibliotekhistorie."
Øivind Frisvold, tidsskriftet Bok og Bibliotek

Forfatter(e):