DeBauvoir_forside

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253042459
Status: I salg
Utgitt år: 2021
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Eldøen, Gøril
Orginalens tittel: Les inséparables

De uadskillelige

Simone de Beauvoirs umistelige vennskap

Kortromanen De uadskillelige ble skrevet i 1954 og har ikke vært utgitt tidligere. Den handler om det lidenskapelige vennskapet mellom Sylvie og Andrée – virkelighetens Simone de Beauvoir og Elisabeth Lacoin (Zaza) – fra de var ni år gamle. Andrée er morsom, frekk og tøff, og Sylvie, som er mer tradisjonell og sjenert, kjenner en uimotståelig dragning mot henne.

I romanen skildrer forfatteren sin store ungdomskjærlighet til venninnen Zaza. Zazas tragiske død, fremprovosert av fordommene og påbudene som preget datidens samfunn, skulle hjemsøke Simone de Beauvoir resten av livet.

De uadskillelige handler om den seksuelle og intellektuelle oppvåkningen til to «veloppdragne» og opprørske unge jenter i et miljø som forsøker å hindre dem i å bli frie og tenkende kvinner og vil lukke dem inne i rollen som hustru og mor. Teksten skildrer erfaringene som ligger til grunn for den store feministiske filosofens opprør og verk – hennes dramatiske frigjøring og det fundamentale motsetningsforholdet mellom de intellektuelle og de konforme, senere grunnlaget for En veloppdragen ung pikes erindringer.

Utgaven inneholder også autentiske brev som Simone de Beauvoir og Zaza skrev til hverandre, samt bilder av «de uadskillelige» gjennom oppveksten, av Zazas kjæreste Maurice Merleau-Ponty (Pascal Blondel i romanen), og av Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre. 

Boken har forord av Sylvie Le Bon de Beauvoir, Simone de Beauvoirs adoptivdatter.

BLA i BOKA

 

OMTALER

«Simone de Beauvoirs ‘De uadskillelige’ er en tankevekkende krysning mellom coming-of-age og elegi … Dilemmaene Andrée og Sylvie diskuterer oppleves ikke minst som viktige i 2021.»
Hedda Robertsen, Klassekampen

«De uadskillelige er rett og slett et nært, velskrevet portrett av Simone de Beauvoirs intense barndomsvennskap.»
Kenneth Moe, Aftenposten

«Det er både fascinerende og rørende å lese en roman som har en så sterk duft av en svunnen tid, men som likevel er ladet med så mye livsglede, håp og etter hvert fortvilelse og opprør … De uadskillelige gjør likevel et sterkt inntrykk også i dag … I denne boka snakker den livsglade unge Simone de Beauvoir, men også den skarpe og opprørte iakttakeren av sosialt og moralsk hykleri.»
Turid Larsen, Dagsavisen