De ukrainske notatbøkene forside 2406

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253043432
Status: Forventes utgitt 15.9.2022
Utgitt år: 2022
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Astrid Nordang
Orginalens tittel: Quaderni ucraini. Le radici del conflitto

De ukrainske notatbøkene

Konfliktens røtter

Ukrainas ukjente fortid – Europas kornkammer fra Stalin og frem til i dag

I De ukrainske notatbøkene samler den italienske tegneserieskaperen Igort historiene til mennesker av kjøtt og blod fra det tidligere USSR, dagens Ukraina, etter å ha tilbrakt nesten to år i Ukraina, Russland og Sibir 15 år etter Sovjetunionens oppløsning. Varsomt og respektfullt rekonstrueres ukrainske minner fra dramatiske perioder i 1900-tallets historie, minner om terror, forfølgelse og gulag.

Her fortelles blant annet historiene til to kvinner som overlevde Holodomor, også kjent som «det sovjetiske folkemordet på ukrainerne». Holodomor kan ha kostet opptil ti millioner mennesker livet og var en planmessig utført utsulting av det ukrainske folket i 1932-1933. Stalins formål var å knuse de såkalte kulakkene, bønder som motsatte seg tvangskollektivisering.

Boken levendegjør de kollektive erfaringene til tusener av usynlige protagonister, vanlige ukrainske kvinner og menn. Uunngåelig ender boka opp med å søke svar på spørsmålet vi fortsatt stiller oss: Tredve år etter murens fall, er det store sovjetiske eposet av enorme felles forhåpninger og umåtelige tragedier fortsatt et uavsluttet kapittel?


Omtale

«… et imponerende stykke utforskende journalistikk som dekker nesten et århundres grusomheter i den tidligere Sovjetunionen, grusomheter som ikke er godt nok kjent i Vesten.»
Publishers Weekly

«Et verk som rager like høyt journalistisk som tegnekunstnerisk.»
Kirkus Reviews