Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene

Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN: 9788253040974
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet

Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene

Dette er ei bok om folkekunst og gammalt handverk – av lokal, regional og nasjonal interesse. I tekst og bilder presenteres malte dører, skap, kister, senger og husgeråd. Vi får også et innblikk i gardshistorie og levemåte fra den gangen dyktige rosemalere var virksomme i norske bygder. Kunst- og handverkstradisjoner kom ofte langveisfra, og den rike utsmykninga av hus og husgeråd har internasjonale røtter. I noen bygder ble skikken holdt i hevd, samtidig som den var i konstant endring. I ulike varianter preges den folkelige kunsten likevel av antikkens idealer og klassisismens motiver. Ett eksempel er akantusen – rosemønsteret som ikke bare preger bunader og strikkeplagg, men også dekorerte skap, kister og annet husgeråd i Norge. Dekorasjonsmalerne signerte sjelden arbeidene sine, og mange opphavsmenn har lenge forblitt anonyme. Motiv, handskrift og malemåte har likevel muliggjort identifiseringa av flere. Her blir vi kjent med framstående folkekunstnere, som Solan Jonsen Østgaard, Ole Andersen Beitdokken, Sønvis Olsen Holemoen og ei lang rekke andre. Boka er resultatet av undersøkelser og registreringer, supplert med forfatterens egne fotografier.

"Et overflødighetshorn av en bok. Når Amund Spangen kombinerer solid fagkunnskap med ditto entusiasme og engasjement – og sper på med årelang oppsøkende virksomhet til hver krik og krok i Nord-Østerdal og Røros-regionen - da sier det seg selv at det blir bra bøker av det. Det har det blitt denne gang også. Ja, ikke bare bra – jeg mener den foreliggende boka, ”Dekorasjonsmaling i Nord-Østerdalen og Røros-bygdene”,
er det ypperste Spangen har presentert mellom to permer. Boka er kort og godt et standardverk – til glede for dagens lesere, og ikke minst for fremtidige generasjoner.
Ola Rye, Arbeidets Rett

Forfatter(e):