1543

Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN: 9788253029863
Utgivelsesår: 2007
Status: Utsolgt
Innbinding: ib
Oversatt av: Kyrre Haugen Bakke

Den amerikanske jenta

Det er høsten 1969 i Trakten, et sumpaktig kystlandskap sørvest for Helsingfors. Den amerikanske jenta Eddie, som er på besøk hos en slektning dette året, er funnet druknet. Det er denne hendelsen alt i romanen strømmer ut fra, bakover og fremover i tid – til og fra ulike steder.

Det er høsten 1969 i Trakten, et sumpaktig kystlandskap sørvest for Helsingfors. Den amerikanske jenta Eddie, som er på besøk hos en slektning dette året, er funnet druknet og hennes venn Bjørn har hengt seg. Det er denne hendelsen alt i romanen strømmer ut fra, bakover og fremover i tid – til og fra ulike steder, med Trakten som knutepunkt. I sentrum for fortellingen står Sandra og Doris, to ensomme jenter med svært ulik bakgrunn, som finner hverandre i fantasiene om Eddies skjebne. Da Sandra og Doris noen år senere kommer på sporet av hva som faktisk kan ha hendt, og forsøker å rekonstruere dramaet, skjer en ny tragedie. Den amerikanske jenta er en roman om ung brå død, svik og bedrag, om kjærlighet og brustne håp, om det bittersøte livet som ikke ble som det skulle, om musikk og om landskap og arkitektur. Monika Fagerholm er en av de fremste finlandssvenske forfatterne.

Den amerikanske jenta ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris fra Finland, og vant sensasjonelt August-prisen i Sverige, samt Aniara-prisen.

Presse

”Det er ingen tvil om at Fagerholm er et sjeldent fortellertalent… en begivenhetshungrig leser får mye for penga i denne veloversatte krøniken.”
– Cathrine Krøger i Dagbladet

”Sterk skildring av død og svik, fantasi og virkelighet – og om hva vi vel egentlig kan vite om hverandre.”
– Svein Johs Ottesen i Aftenposten

"Finsk, farlig og fabulerende"
- Anne Schäffer i Bergens Tidende

Forfatter(e):