Den jødiske familien Glass[1]

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253043012
Status: Forventes utgitt 8.2.2022
Utgitt år: 2022
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Hilde Stubhaug
Orginalens tittel: House of Glass. The story and secrets of a twentieth-century Jewish family

Den jødiske familien Glass

Historien og hemmelighetene

Etter at farmoren dør, reiser journalisten Hadley Freeman til huset hennes i USA, hvor hun prøver å finne svar på hvem farmoren egentlig var. Jødiske Sala Glass levde store deler av livet sitt i eksil fra sitt kjære Frankrike og spesielt Paris – og for barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, hun snakket aldri om tiden rundt andre verdenskrig.

Da Hadley finner en skoeske med noen av farmorens aller kjæreste eiendeler, starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem farmor Sala og hennes tre brødre var, en reise som tar henne fra Picassos arkiver i Paris, til et lite hus på landsbygda i Auvergne, til Long Island og Auschwitz.

Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Hadley for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den tillitsfulle og modige Jacques, som var en stor patriot i adoptivlandet, og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike – hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve under andre verdenskrig. Hadley oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren hennes et like heltemodig, men mer privat type offer – av det slaget kvinner gjør.

Memoarboken følger den jødiske familien Glahs over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Dette er en sterk og gripende memoar som følger fire søsken gjennom nittenhundretallet mens de alle gjør sitt for å overleve. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet.