Macron

Pris:
149.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253040462
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet

Emmanuel Macron. Kampen om Frankrike

Hør Tone Magni Finstad Vestheim snakke om president Macrons håndtering av koronakrisen i podcastserien «Frankrike forklart» her

Emmanuel Macron tok Europa med storm da han sensasjonelt vant det franske presidentvalget i 2017. Han ble utropt til Europas liberale håp, og seieren satte en foreløpig stopp for populismen og Marine Le Pen, året etter brexit og valget av Trump. Men den unge presidenten som hadde lovet å forsone franskmennene og gi velgerne en «demokratisk revolusjon», ble raskt omdøpt til de rikes president. Franskmenn i gule vester inntok rundkjøringene i protest før det var gått to år av hans presidentperiode. Frankrike er et dypt splittet land, og den politiske krisen i landet føyer seg inn i en trend av folkelig opprør i Vesten. Tilliten til folkevalgte og styringspartier stuper. Nye politiske skillelinjer vokser fram. Imens skifter maktbalansen i verden. Det knaker i forholdet mellom gamle allierte, USA og Europa, der Macron insisterer på at Europa fremdeles har en rolle å spille i en verden der stormaktene braker sammen. Er Macron, en av Europas mektigste ledere, løsningen eller er han symptomet på Frankrikes og Europas krise?

Forfatteren, Tone Magni Finstad Vestheim, har fulgt omveltningene i Frankrike på nært hold de siste to årene. Gjennom en rik skildring av miljøet rundt presidenten, intervjuer med kilder nær Macron, vanlige franskmenn og opprørere i gule vester, tegner hun et fascinerende portrett av en særegen personlighet og hans rolle i en verden i taktskifte. Hva innebærer Macron rolle rent politisk, for Frankrike, og for omverdenen - for oss? En bok til å bli opplyst, oppdatert og fascinert av. En betimelig innføring i dagens europeiske virkelighet.

OMTALE

«Tone Magni F Vestheim har skrevet en høyst lesverdig bok om Emmanuel Macron […] Vestheim har drevet en imponerende research og intervjuvirksomhet for å gi oss beretningen om politiske hendelser som går et stykke utenpå våre hjemlige.»
Jon P. Knutsen, Fædrelandsvennen

«Ble klokere av å lese. Boken er en god gjennomgang av hvordan fransk politikk er forskjellig fra norsk. Det er godt å få forklart franske tradisjoner, med eliteskoler og en presidentmakt som er uvanlig i Europas parlamentariske systemer. Mot slutten forklarer Vestheim den utenrikspolitiske tradisjonen Macron står i. Det er nyttig for den som vil forstå mer av hva han mente med intervjuet i The Economist, hvor han erklærte at NATO var hjernedød. Som en «Macron for begynnere» er dette en nyttig bok.»
Gunnar Kagge, Aftenposten

 

Forfatter(e):