Asger Jorn: Estetikkens ekstreme fenomenologi

Asger Jorn: Estetikkens ekstreme fenomenologi

Pris:
329.00
ISBN: 9788253038711
Status: I salg
Utgitt år: 2017
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Øye, Agnete

Estetikkens ekstreme fenomenologi

Pax artes 19

"I det hele tatt kryper og kribler det av tennerskjærende liv hos Jorn, grublende og overraskede småmonstre, og Pax Artesboka bringer på sjenerøst vis en rekke kulørte trykk i forbindelse med tekstene, dette i overensstemmelse med de originale publikasjonene. Det gir strålende mening, for etter å ha brynet seg på Jorns tekster ligner man faktisk ett av disse monstrøse vesener, preget av tankekamp og intens undring."

Susanne Christensen, KLASSEKAMPEN

Danske Asger Jorn (1914–1973) er kjent som en av 1900-tallets mest betydelige malere og som grunnlegger av avantgarde-bevegelser som CoBra og Den situasjonistiske internasjonale, men han var også en svært allsidig skribent. Ifølge Jorn var kunstneren en «profesjonell amatør», som ikke burde la sine interesser begrense seg til ett felt.

Tekstene i Estetikkens ekstreme fenomenologi gir et innblikk i Jorns tenkning om kunst og samfunn, fra den tidlige programartikkelen «Intime banaliteter» i 1941, via hans estetiske hovedverk Held og hasard (1952) til en rekke «meddelelser» fra Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme (SISV) på 1960-tallet.

Jorns estetikk karakteriseres ved en radikal åpenhet: Kulturhistoriske tradisjoner og kunstfilosofiske spekulasjoner drøftes her side om side med marxistisk verditeori, geopolitikk og atomfysikk.

Ellef Prestsæter, som skriver doktoravhandling om Asger Jorn og sammenlignende vandalisme, har stått for tekst- og billedutvalg, og i bokens etterord argumenterer han for relevansen av Jorns tekster i dag.

 

Omtaler

"Jorns paradoksale forehavende er å rette ... unyttigheten – denne friheten – inn mot en kultur fullstendig underlagt nyttetenkningen. Joda, det lukter 60-tall av dette, men mon tro om ikke det er den rette medisin i vår misnøyes vinter?"

Bernhard Ellefsen, MORGENBLADET

 

"Selv er vi veldig glad for å ha fått dette fremdeles aktuelle, estetisk-teoretiske, kaosmotiske og eksistensielt fargerike sprengstoffet tilgjengelig på norsk."

Knut Stene-Johansen, NY TID

 

Link til omtale av boken i Salongen finner du her