Olav Jørgenvåg: Fra fenrik til fører

Olav Jørgenvåg: Fra fenrik til fører

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253039015
Status: I salg
Utgitt år: 2017
Innbinding: innbundet

Fra fenrik til fører

Norsk krigshelt ved Østfronten

terningkast_5 liten flat.jpg "Forfatterne har sømløst satt dagboken inn i krigens store ramme, slik at det er enkelt å følge Jørgenvågs beretning i en meget interessant bok. Skal vi forstå krigens dynamikk, er det viktig at også stemmer som Jørgenvågs kommer frem på en respektfull måte. Det er gjort her."

Alf Kjetil Igland, FÆDRELANDSVENNEN

 

Paul Johan Jørgenvåg kjempet i aprildagene 1940 mot tyske fallskjermjegere ved Dombås, for å beskytte den norske kongen og regjeringen på flukt. Hans innsats i nedkjempelsen av de tyske elitestyrkene er godt dokumentert. To år senere kjempet han for tyskerne på Østfronten. I januar 1949 ble han dømt til 3 år og 1 måneds straffarbeid for landssvik. Han ble løslatt i 1950.

Denne boken er en beretning om Paul Jørgenvågs vei fra den ene til den andre fronten, via hans ansettelse i det nazifiserte norske politiet, delvis fortalt med egne ord. Boken viser en soldatkultur der antikommunisme kombinert med behovet for spenning var viktig for valgene som blir tatt. Jørgenvåg var en soldat, først og fremst, men han valgte også bevisst å kjempe for nazistenes ideologi.

Paul Jørgenvåg var ingen blåøyd unggutt da krigen kom. Det samme gjaldt for en del av de som senere skulle bli hans soldater på Østfronten. Noen av soldatene Jonas Lie hadde fått med seg hit, deltok etter frontinnsatsen i drap og tortur av gode nordmenn, og nær sagt alle gikk inn i roller i politiet hjemme i Norge etter opplevelsene ved fronten. For sine overordnede i politiet ble deres opptreden i og utenfor tjeneste gjennom siste del av krigen en stor utfordring.                                               

Paul Jørgenvågs erindringer fra krigen og hans dagbok fra skyttergravene ved Østfronten hvor han var troppssjef og senere kompanisjef under Lie, gir unike innblikk i tankegangen til enkelte av disse soldatene. Etter landssvikdommen snakket han selv aldri om krigen. 

Omtaler

NRK.no 6. februar 2017:

Bestefaren ledet norske styrker mot tyske fallskjermjegere i Gudbrandsdalen i 1940. To år senere kjempet han for Hitler på Østfronten. Nå har barnebarnet skrevet bok.

Halden Arbeiderblad 16.februar 2017:

Les anmeldelsen her

 

Forfatter(e):