Frimurerne i vikingtiden

Frimurerne i vikingtiden

Pris:
340.00
Førpris: 389.00
ISBN: 9788253038438
Status: I salg
Utgitt år: 2016
Innbinding: innbundet

Frimurerne i vikingtiden

Ny teori om frimureriets opphav!

Det finnes mange meninger om hvordan frimureriet oppstod. Mest kjent er nok teorien som trekker en linje fra korsfarertidens tempelriddere til dagens frimurere. Det er også mange som tror at frimureriet oppstod i de såkalte losjehyttene i middelalderen, der steinarbeiderne som jobbet på de store katedralene i England, bodde. At frimureriet kan vise seg å være et kulturelt innlån til England og Skottland fra vikingtiden – som er den oppsiktsvekkende, teorien som lanseres i denne boka – vil overraske mange.

Det moderne frimureriet kan nok sies å ha oppstått i England og Skottland, men det dreier seg om en videreføring av den gamle norrøne religionen som norske og danske vikinger i sin storhetstid brakte med seg til Storbritannia, mener forfatter Arvid Ystad. I det ytre ble frimureriet kristnet i løpet av et par hundre år, men de norrøne ritene ligger under. Kunnskap om dette kan bidra til å forklare en rekke trekk ved frimurerritualene som ellers er helt uforståelige. 

Få forskere har våget å mene så mye om norrøne riter. Kildene er ikke gode nok. Dermed har forfatteren stukket hånden i et vepsebol når har ikke bare tillater seg å spekulere rundt de norrøne ritualene, men også forsøker å finne forbindelseslinjer bakover i retning folkevandringstiden, og faktisk helt tilbake til bronsealderen. De historiske linjene er lange og feltet så komplekst at forfatteren er innforstått med at deler av den teorien han fremlegger, må bli gjettverk. Han mener likevel at det finnes så mange oppsiktsvekkende sammentreff og likheter mellom frimureriet og vikingenes innvielsesriter at denne boka bør gi selv den mest vrangvillige noe å tygge på.

Lyst til å lese mer om frimureri i vikingtiden - sjekk ut Arvid Ystads hjemmeside!

 

Forfatter(e):