Historier om ugress

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253042596
Status: Forventes utgitt 21.3.2022
Utgitt år: 2023
Innbinding: Innbundet

Historier om ugress

Planter til nytte og glede

Noen planter vokser på feil sted. Enkelte planter vokser så kraftig at andre vekster ikke slipper til. De kan være så vakre de bare vil, det blir bare så altfor mye av dem. Og andre planter igjen liker vi ikke utseende på, så vi fjerner dem. Alle har det til felles at vi betrakter dem som ugress.

Men kan ugress også være til nytte og glede? Nå har du muligheten til å bli kjent på nytt med et knippe av våre mest trofaste, og uønskede, følgesvenner i planteriket. I denne boken ser plantehistoriker Knut Langeland med et interessert og kjærlig blikk på et knippe planter som ofte anses som uønsket, med vekt på deres kulturhistorie og bruksområder.

Forglemmegei, prestekrage, hundekjeks, kornvalmuer, skvallerkål, tistler, floghavre, geitrams, mjødurt og hestehov. Ugressplanter har fulgt oss siden åkerbrukets begynnelse for tusenvis av år siden, og frem til dagens effektive jordbruk. I dag, i en verden hvor menneskeskapte klimaendringer truer både verdens matsikkerhet og artsmangfoldet på kloden, må vi nå jobbe aktivt for et mer variert planteliv. Og nettopp her kan det vise seg at det livskraftige ugresset kan bidra på viktige måter.

I denne boken, som er rikt og vakkert illustrert med pressede planter fra herbariet ved UiO, sammen med en mengde bilder fra forfatterens egen hage og planteutforskningsturer, får leserne også en lettfattelig innføring i hvordan å presse blomster og lage et personlig herbarium — gjerne av ugressplanter. Til glede for en selv, men også for kommende generasjoner.