Ingen anger med ramme[1]

Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN: 9788253042794
Status: I salg
Utgitt år: 2021
Sideantall: 288
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Turid Farbregd
Orginalens tittel: Ei kertonut katuvansa

Ingen anger

Våren 1945 befinner fem finske kvinner seg på den finsk-norske grensen etter å ha blitt sendt tilbake fra fangeleir i Tromsø. Kvinnenes hoder er snauklipte for å markere at de blir ansett som «tyskerjenter» eller kollaboratører. Andre verdenskrig går mot slutten, og det som var akseptabelt under krigen, anses nå som en forbrytelse.

Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera tvinges til fots gjennom et utbrent Lappland. På sine vandringer hjemover gjennom ødelagte byer og bygder blir de, i likhet med andre kvinner som har valgt som dem, stilt til doms for feiltrinnene sine under krigen. Men de fem kvinnene snakker ikke om de ulike årsakene til at de har fulgt tyskerne til krig i Norge; noen av frykt for sovjetisk okkupasjon, andre for kjærligheten, arbeidet, eller av nasjonalsosialistiske sympatier. Brakt til stillhet av skam og frykten for hva som vil møte dem når de kommer hjem, finner kvinnene trøst og fellesskap i hverandre. For hvordan er det å vende hjem, vel vitende om at ingen ønsker deg tilbake?

Tommi Kinnunen viser seg nok en gang som en briljant karakterskaper med Ingen anger. Dette er en feministisk krigsroman om tap av identitet, umulige krigsvalg og om skammen som ledsager valgene.


Omtale

«Ingen anger er tankevekkende, en øyeåpner av en roman. Dens budskap er viktig, dypt rørende i sin menneskelighet.»
Savon Sanomat

«Noen vender tilbake fra krigen som helter, andre er fratatt sin verdighet. Denne romanen, som utspiller seg i etterdønningene etter andre verdenskrig, tilbyr en ny forståelse av den blytunge gjenoppbyggingsperioden i Finland, en tid der håp og drømmer er knust. Tommi Kinnunens helt spesielle reiseroman vil bli stående lenge i lesernes bevissthet, der den vil etterlate seg et varig inntrykk.»
Finlandia-prisens jury


Forfatter(e):

Foto: Joonas Brandt / WSOY International Press