Ingen ba for dem_forside

Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN: 9788253042435
Status: Forventes utgitt 17.8.2021
Utgitt år: 2021
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Oda Myran Winsnes

Ingen ba for dem

Opplev Syrias tapte storhetstid i Khaled Khalifas nye roman

I Ingen kniver på kjøkkenet i denne byen tegnet Khaled Khalifa et portrett av byen Aleppo og Syria fra 1950-tallet og frem til årene før borgerkrigen brøt ut i 2011, mens han i Døden er et slit skildret det krigsherjede Syria på sitt verste. I Ingen ba for dem forteller Khalifa Aleppos rike historie fra osmansk storby på 1880-tallet til de første årene etter Syrias uavhengighet på 1950-tallet og fullfører dermed sin storstilte lovsang til byen som nå ligger i ruiner. Men selv om Aleppo er navet i historien, er det gjennom det rike persongalleriet at historiske, politiske, sosiale og kulturelle svingninger kommer til uttrykk.

Det hele starter med en storflom i 1907. Kompisene Zakaria og Hanna mister sine nærmeste, men kommer selv fra det med livet i behold fordi de ikke var hjemme, men nøt livet med vin og vakre kvinner i lysthuset de har bygd med vennen Azar. Mens vi følger deres forsøk på å få livet til å gå videre, ser vi også bakover til massakren 20 år tidligere, da osmanske offiserer gjorde Hanna foreldreløs, og fremover til den innesluttede munketilværelsen han skal leve resten av livet, mens Zakaria gir seg i kast med hesteavl og eiendomsspekulasjon. Historien er langt på vei en rekke katastrofer – flom, jordskjelv, hungersnød og politisk uro – som balanseres mot heftige kjærlighetsaffærer, ofte på tvers av religiøs bakgrunn og med håpløse konsekvenser.

Det rike mangfoldet i Aleppo, med kristne, jøder, armenere, sunnier og forskjellige sjia-grupper, spiller en viktig rolle, men etter hvert som vi nærmer oss etterkrigstiden, skjønner vi at dette mangfoldet er i ferd med å forsvinne. Khalifa bruker en finmasket vev av skjebner til å mane frem de store omveltningene i et samfunn og en by som i det osmanske riket bare var overgått av Istanbul og Kairo. Metropolen blir vår portal til å forstå hvor dype røtter som ble rykket opp da Aleppo ble lagt i grus i 2016.