Martha Nussbaum: Litteraturens etikk

Martha Nussbaum: Litteraturens etikk

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253038636
Status: I salg
Utgitt år: 2016
Innbinding: heftet
Oversatt av: Agnete Øye

Litteraturens etikk

Følelser og forestillingsevne

Utvalg og innledning av Irene Engelstad

 
Hvorfor leser vi? Hvordan reagerer vi på det vi leser? Og hva skjer med vår forestillingsevne? Lidenskapen i litteraturen kan berøre og forvirre, men også øke vår evne til rasjonell tenkning, hevder den amerikanske filosofen Martha Nussbaum. Hun er opptatt av leserens sensibilitet og fantasi og har særlig interessert seg for litteraturens etikk. Her handler det om risikable følelser – fra Evripides, via Brontë til Beckett.
 
Litteraturforsker Irene Engelstad har valgt ut seks tekster fra Nussbaums omfattende forfatterskap, og presenterer dem i en undersøkende innledning.
 

Omtaler

"Det blir enda morsommere å lese litteratur etter dette."

Marta Norheim, NRK P2

 

"Nussbaum er en praktisk filosof som representerer en alternativ stemme. Humane verdier settes foran formale verdier, og det interesseløse avvises til fordel for det engasjerte. Hun drøfter moral, men vektlegger litteraturens humanisme fremfor dets evne til samfunnskritikk. Hun diskuterer multikulturalisme og feminisme, men kritiserer disse tankeretningenes ukritiske hyllest av forskjeller og gruppementalitet. Nussbaum gir et nytt (men også svært gammelt) bilde på moral, meningsutveksling og litteratur. "

Carl W. Korsnes, minervanett.no