Oligarkenes vekst og fall

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253039930
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2018
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Bergan, Hege Susanne

Oligarkenes vekst og fall

Kamp mot korrupsjon i Ukraina

Ukraina er et av landene i Europa med dårligst levekår, men med en enorm rikdom for de få på toppen. Oligarkenes vekst og fall består av to bøker der gravejournalist Serhij Lesjtsjenko avslører hvordan Ukrainas politiske elite jukser til seg penger og makt. Her avdekkes kynisk maktkamp, svik, sammensvergelser og bankkontoer på Bahamas.

Den første boka handler om statsministeren som innførte de fleste knepene for korrupsjon i landet: Pavlo Lazarenko. Han gjemte unna en kjempeformue i offshore-selskaper. Så fikk han store problemer og flyktet til USA. Der havnet han i fengsel.

Lazarenko banet vei for president Viktor Janukovytsj, hovedpersonen i bok nummer to. Da han rømte til Russland under det blodige Majdan­ opprøret i 2014, forlot Janukovytsj et presidentpalass med yacht-garasje, dyrepark og et biljardbord til 97 000 dollar. Han hadde en privat medisinstue som behandlet bare ham. Finansiert med statlige penger han trikset til seg gjennom stråselskaper og bestikkelser.

Serhij Lesjtsjenko (f. 1980) er en ukrainsk parlamentariker, blogger, pressefrihetsaktivist og tidligere gravejournalist.Fra 2000 til 2014 jobbet Lesjtsjenko for internettavisa Ukrainska Pravda, der han spesialiserte seg på korrupsjon.

Omtale

"Oligarkenes vekst og fall er disponert i to «bøker», hvorav den første, ‘Pavlo Lazarenkos amerikanske saga’, er et gravejournalistisk mesterstykke, så langt jeg kan bedømme. Nøyaktig, utholdende, uredd forfølger forfatteren den tidligere ukrainske statsministeren ..."
Geir Pollen, Klassekampen