Samfunnsbyggeren. Ei fortelling om krafta som formet Nord-Trøndelag

Pris:
449.00
ISBN: 9788253041131
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Innbinding: Innbundet

Samfunnsbyggeren. Ei fortelling om krafta som formet Nord-Trøndelag

Kan vi tenke oss en verden uten elektrisitet? En tilværelse uten lamper, gatelys og opplysning – der sola, været og døgnets tider bestemmer hvor lyst det skal være? For hundre år siden var dette hverdagen for innbyggerne i Nord-Trøndelag. Men så, med teknologiens tryllekunst og en enkel bryter, kastet ei spinkel glødepære lys over omgivelsene og framtida.

Denne boka handler om Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk og elektrisitetens betydning i Nord-Trøndelag. NTE har formet dette fylket, men også omvendt: Nord-Trøndelag som samfunn har preget bedriften NTE og bidratt til å reise et byggverk som har stått stødig i et helt århundre.

For elektrisitet er mer enn lys i hver stue. Det er industri og arbeidsplasser, næringsutvikling og vekstdrømmer, det er store anlegg og naturinngrep, mobiltelefoner, elbiler og andre former for kommunikasjon, det er strømstyring og smartmålere. Elektrisitet er forming av samfunn. Alt sammen skyldes at vann – og etter hvert også andre energikilder – kan brukes til å lage lys, varme og kraft. NTEs historie er ei fortelling om all denne krafta som nå er blitt selvfølgelig, men som har revolusjonert hverdagen i Nord-Trøndelag, som på andre steder.