1577

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253030593
Utgivelsesår: 2007
Status: Ukjent
Innbinding: ib
Oversatt av: Tone Formo

Svart jente / hvit pike

Joyce Carol Oates

Genna Meade, hvit pike av en gammel familie med nobel historie som antislaveri-aktivister, har midt på 70-tallet delt rom på college med Minette Swift, svart prestedatter fra Sørstatene. Fortellingen gir et sterkt dobbeltportrett av to unge jenter med kompliserte bånd til to ulike familiesystemer og svært forskjellige sosiale forhold.
Genna Meade, hvit pike av en gammel familie med nobel historie som antislaveri-aktivister, har midt på 70-tallet delt rom på college med Minette Swift, svart prestedatter fra Sørstatene. 15 år senere tar Genna inn over seg denne tiden på nytt – og begivenhetene som førte til Minettes dramatiske død. Fortellingen gir et sterkt dobbeltportrett av to unge jenter med kompliserte bånd til to ulike familiesystemer og svært forskjellige sosiale forhold. Genna ønsker intenst å bli nær venn med Minette, men avvises steilt og sint. Da stygg rasistisk sjikane dukker opp, knytter Minette båndene tettere til sin autoritære far. Genna på sin side forsøker å holde kontakt med sin far, en kjent radikal advokat og forsvarer av opposisjonelle.

Presse

”Svart jente/hvit pike” er en svært god roman.
- Leif Ekle i Kulturnytt, NRK P2


”Storheten i det som gjøres her kan ikke settes for høyt. Få amerikanske forfattere har den nødvendige tæl og teknikk til å skape en levende verden med mer enn én etnisitet. … og ingen har et hjerte som er større, modigere og mer fullt av usentimental medfølelse enn Joyce Carol Oates.”
Los Angeles Times Book Review


"... Joyce Carol Oates skriver seg nemlig dypt inn på mennesker. De blir usedvanlig interessante individer, samtidig som de representerer noe mer enn seg selv."
- Ingrid Brekke i Aftenposten


"Interessant om skyld og forholdet mellom svarte og hvite og foreldre og barn."
- Kåre Bulie i Dagbladet

"Joyce Carol Oates har en unik evne til å se de underliggende strukturer i samfunnsutviklingen samtidig som hun viser hvordan de individuelle personlige forhold og forutsetninger påvirker det som skjer. Hvorvidt noe i livet skjer tilfeldig, er et av de spørsmålene som sitter igjen i leseren.
Joyce Carol Oates er en av USAs mest spennende forfattere i dag"
- Vigdis Moe Skarstein i Adresseavisen

"Storheten i dette kan ikke overvurderes. Få amerikanske forfattere har den nødvendige tæl og teknikk til å skape en levende verden med mer enn én etnisk gruppe ... og ingen har et hjerte som er større, modigere og mer fullt ut usentimental medfølelse enn Joyce Carol Oates"
- Los Angeles Times Book Review

"... har all den intelligens og menneskelighet vi har lært å forvente fra denne strålende og forbløffende produktive forfatteren."
- The Times

Forfatter(e):

Foto: Dustin Cohen