Sveitserstil

Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN: 9788253041643
Status: I salg
Utgitt år: 2019
Sideantall: 352
Innbinding: Innbundet

Sveitserstil? Den internasjonale historismens mangfoldige trearkitektur

Alle vet hva sveitserstil er, men hva består den egentlig av? «Sveitserstilen» vokste frem fra famlende forsøk til bred blomstring på 1800-tallet. Flere av Europas fremste arkitekter tok gamle trebygningstradisjoner og nye estetiske teorier til inspirasjon for storartet nyskapning. Og det var slett ikke bare tradisjonelle byggeskikker i Sveits og Alpene som inspirerte, men vel så ofte den rike arven av bindingsverk fra middelalderen i England, Tyskland og Frankrike. Overraskende kan det være at også store italienske takutstikk var vel så viktig inspirasjon som sveitsiske tradisjonsformer. Historien om europeiske trebygningstradisjoner kan i seg selv være en stor opplevelse. Her bidrar ny kunnskap og et vell av originalkilder til å sortere synsinntrykkene og berike opplevelsen av 1800-tallets fantastiske trearkitektur, også i dens transatlantiske variasjoner. Jens Christian Eldal er en ledende ekspert på 1800-tallets trearkitektur, og i denne rikt illustrerte boken henvender han seg både til fagfolk og andre arkitekturinteresserte.

«Som Eldal viser, var Svejtserhuset imidlertid ikke kun schweizisk. Det handlede også om en række andre forhold. Om genopdagelsen af regionale og folkelige bygningskulturer, om fascinationen ved utildækkede konstruktioner og synlige materialer og i sidste ende måske om en ny måde at tænke repræsentation og beboelse på. Alene af den grund er bogen interessant læsning, også selvom man ikke er specifikt interesseret i netop denne epoke eller stilretning. Dertil kommer, at billedmaterialet viser en række projekter, der ikke ofte bliver vist, og som på meget fin vis illustrerer tekstens pointer. Det er inspirerende at studere de forskellige regionale egenarter og udviklingstræk gennem billedmaterialet og de forklarende billedtekster. Eldal har gjort et flot arbejde med at revitalisere en delvist overset strømning i arkitekturhistorien. En strømning, der stadigvæk kan kaste spørgsmål fra sig og tale ind i vores egen tid.»
Peter Thule Kristensen, Kunst og Kultur 03/2020

«Førsteinntrykket er en nesten kaleidoskopisk rikdom, skapt av sveitserstilens dekorglede og detaljrikdom i kombinasjon med mengden og kvaliteten på illustrasjonene. Ofte er det 5-6 bilder på hvert oppslag, hvorav de fleste enten er hentet fra 1800-talletsarkitekturpublikasjoner, eller er fotografier tatt av forfatteren selv. Eldal viser seg her som en utmerket arkitekturfotograf. Samtidig er illustrasjonene en essensiell del av fremstillingen. Så godt som alle husene som omtales er avbildet, ofte med flere bilder av samme bygning - gamle og nye, helhet og detaljer. Gjennom samspillet av bilder og tekst beskrives og forklares trearkitekturens formspråk på en konkret og lettfattelig måte. Boken er blitt et vesentlig bidrag til kunnskapen om 1800-tallets trearkitektur, og dermed også til et mer dekkende bilde av periodens samlede arkitekturutvikling.»
Erlend Hofstad, Fortidsminneforeningen

«Denne imponerende boken inneholder alt de fleste av oss trenger å vite om sveitserstilen. I vårt miljø er det ingen andre bøker som så grundig forklarer hva stilen er, og i tillegg setter den inn i et helhetlig internasjonalt perspektiv. Den er et grunnleggende oppslagsverk som alle som er interessert i trearkitektur, og spesielt eldre bindingsverk, bør ha i bokhyllen. Bare det å bla i boken er inspirerende. Her er mange utsøkte, detaljerte originaltegninger og en imponerende mengde informative fotografier som Eldar selv har tatt.»
Kolbjørn Nesje Nybø, Arkitektur N

Forfatter(e):