Siv Ringdal vinner av Sørlandets litteraturpris 2019

Vi gratulerer Siv Ringdal som vinner av Sørlandets litteraturpris 2019!

Siv Ringdal er vinner av Sørlandets litteraturpris for sakprosa for boken På høye hæler i Amerika: unge Agder-kvinner i etterkrigårenes New York!

Fra juryens begrunnelse heter det:

«Drømmen om Amerika nådde ungdommen i Agder gjennom slektninger og kjente som hadde reist «over there» for å få arbeid. Skandinaviske jenter var ettertraktet som hushjelper. Mange startet med en slik post – ofte uten å kunne ett eneste ord engelsk. Senere fant de seg arbeid i andre yrker og tilpasset seg den amerikanske livsstilen. Reisen til Amerika var et frigjøringsprosjekt: fra pietistiske og nøysomme forhold på Sørlandet til et liv hvor det var lov å pynte seg, kjøpe moteklær og danse!

Det er kroppens transformasjoner Siv Ringdal viser oss i ord og bilder fra Agder og New York.»

På høye hæler i Amerika : unge Agder-kvinner i etterkrigårenes New York

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946–1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? De kom fra det pietistiske Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse. Men innvandrerkvinnene tilpasset seg nye normer. «Alle ble affecta av den amerikanske stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner.

Les mer om boken her

Siv Ringdal

Siv Ringdal er etnolog, forsker og forfatter med en doktorgrad i kulturhistorie. Hun er ansatt som førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Siv Ringdal sto bak formidlingsprosjektet «Amerikakofferten» og utstillingene «Hjem fra Junaiten» og «Elvis’ oldemor». Hennes siste bokutgivelser for et bredt publikum er Det amerikanske Lista. Med 110 volt i huset (Pax Forlag 2002/2017) og Lapskaus Boulevard. Et gjensyn med det norske Brooklyn (Golden Slippers 2007).