Arr_pocket

Pris:
189.00
ISBN: 9788253040943
Status: I salg
Utgitt år: 2018
Sideantall: 209
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Myklebost, Tone
Orginalens tittel: Ör

Arr

 

Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet.

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2018!

 

Omtale

 

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "Underfundig, velskrevet og nesten litt banalt om å ville ta livet sitt. Og om det som stadig kommer i veien."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

"Kombinert med det originale utgangspunktet: mann med drill oppsøker krigen, er det leikande lett å lese denne romanen. Dermed har eg ikkje hevda at vi har med eit overflatisk stykke litteratur å gjere, slett ikkje. Arr opnar så vel for ettertanken som for latterdøra."
Marta Norheim, NRK

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "Fortellingen er ført i et stillferdig språk, preget av lun humor [...] En tatovering er også et slags arr, og det er selvsagt symbolsk når Jónas har en blomst tatovert inn på brystet. Et sted snakker han med datteren om hva som karakteriserer et menneske. Er vi det eneste dyret som gråter? Eller det eneste dyret som ler? Uansett: Arr er en finstemt, håpefull og menneskevennlig roman, som kan fremkalle begge disse stemningene." 
Fredrik Wandrup, Dagbladet

"Forfatteren viser stor ømhet for sitt snodige persongalleri i Arr. Noe av det beste med boken er hvordan hun lar folkene i byen representere grunnleggende følelser som håp og optimisme, til tross for grusomheter som nylig har funnet sted."
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Arr handler om en mann i krise, men den kan også sies å handle om en mannskrise. Boka gir oss som er feminister, noe å tygge på. [...] Under den lette overflaten, i et lekent språk godt oversatt av Tone Myklebost, virvler Arr opp slike spørsmål."
Carline Tromp, Klassekampen

"Denne gripende og viktige historien om en mann i forandring, i møtet med seg selv og andres lidelser, er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2018. Tone Myklebost har oversatt fra  islandsk til en vakker norsk språkdrakt."
Anne Schäffer, Tara

"Historien fortelles i et medrivende tempo, og Ólafsdóttirs miks av underfundig humor og dyster virkelighet danner en livsbejaende fortelling. "
Publishers Weekly

"Olafsdóttirs bemerkelsesverdige roman handler om en manns uventede oppvåkning. En engasjerende og overraskende historie om forvandling."
Kirkus

"Arr er utvilsomt en av Auður Avas beste bøker, og den er svært relevant for dagens samfunn."
Fréttabla.i.

"Romanen stiller viktige etiske spørsmål om verdien av et menneskeliv. Arr er en fortelling alle burde lese."
Radioprogrammet Vi.sjá, R

 

Forfatter(e):