foto: Aftenposten/Signe Dons

foto: Aftenposten/Signe Dons

Boklansering. En feministisk aksjon på biblioteket i Nasjonalmuseet! Modernismens billedkunst i Norge - helt uten menn?

Velkommen til boklansering onsdag 1. november klokken 17.00-18.00 i biblioteket på Nasjonalmuseet. 

Vi minner om at arrangementet begynner allerede kl. 17.00.

Professor i kunsthistorie Øystein Sjåstad har skrevet boka Modernismens billedkunst i Norge. En feministisk aksjon. Etter en kort innledning utdyper forfatteren i samtale med kurator ved Nasjonalmuseet, Vibeke Waallann Hansen, hvorfor han bestemte seg for å forsøke å skrive historien om norsk modernisme i billedkunsten - helt uten menn. Er dette rett og slett en hevnaksjon fordi kritikere og kunsthistorikere bevisst har skrevet kvinnelige kunstnere ut av den etablerte kunsthistorien? Møt opp og få svar!

Gratis og åpent for alle. Det kreves ikke museumsbillett. OBS Det blir fort trangt om plassen, her er førstemann til mølla.
Biblioteket har egen inngang fra Dronning Mauds gate 2.

Boka kan kjøpes i museumsbutikken før eller etter lanseringen.

Gi gjerne beskjed på Facebook om du skal delta


Øystein Sjåstad er professor i kunsthistorie ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke artikler og katalogessays om kunstnere som Oda Krohg, Kitty Kielland, Irma Salo Jæger og Christian Skredsvig. Sjåstad har utgitt bøkene Christian Krohg. Fra Paris til Kristiania (2012), A Theory of the Tache in Nineteenth-Century Painting (2014) og Christian Krohg's Naturalism (2017).

Vibeke Waallann Hansen er kunsthistoriker og kurator i Nasjonalmuseet, og er kurator for den pågående utstillingen Harriet Backer. Hvert atom er farge. Waallann Hansen har forsket og formidlet innen det aktuelle forskningsfeltet for lanseringssamtalen over mange år, og har blant annet skrevet om kvinnelige kunstneres kår i Norden til utstillingen “Women Artists in Paris 1850-1900” (USA, 2017), samt om norske kvinnelige skulptører i Nordic Women Sculptors at the Turn of the 20th Century (Stockholm, 2022). 


Les mer om boka her