De ukrainske notatbøkene forside 2406

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253043432
Status: I salg
Utgitt år: 2022
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Astrid Nordang
Orginalens tittel: Quaderni ucraini. Le radici del conflitto

De ukrainske notatbøkene

Konfliktens røtter

Ukrainas ukjente fortid – Europas kornkammer fra Stalin og frem til i dag

I De ukrainske notatbøkene samler den italienske tegneserieskaperen Igort minner fra dramatiske perioder i Ukrainas historie under Sovjetunionen, minner om terror, forfølgelse og gulag. 

Her fortelles blant annet historiene til to kvinner som overlevde Holodomor. Holodomor var en planmessig utført utsulting av det ukrainske folket i 1932–33, en grusomhet i fredstid under Stalins styre, som kan ha kostet opptil sju millioner mennesker livet. Fortalt gjennom intervjuer med mennesker som levde gjennom denne tidsperioden, tegner Igort et opprivende bilde av sult og grusomhet under sovjetisk styre. 

Boken levendegjør de kollektive erfaringene til tusener av usynlige protagonister, og den hjelper oss å forstå situasjonen i et land der en urovekkende nåtid har erstattet den stalinistiske arven. Uunngåelig ender boka opp med å søke svar på spørsmålet vi fortsatt stiller oss: Tretti år etter sovjetmurens fall, er det store sovjetiske eposet av enorme felles forhåpninger og umåtelige tragedier fortsatt et uavsluttet kapittel? 

De ukrainske notatbøkene er den første av flere bøker i en serie dedikert til landene i det tidligere USSR. Igort tilbrakte nesten to år i Ukraina, Russland og Sibir rundt 15 år etter murens fall for å samle inn vitnesbyrd fra sovjettiden.


Omtale

«Dette er antagelig den vakreste måten å bli kjent med Ukrainas vonde historie på … Igort viser at han både makter å komme tett innpå ukjente mennesker, og å gi de sterke historiene deres den verdigheten og rammen de fortjener.»
Erle Marie Sørheim, Aftenposten

«Igort formidler brutaliteten i Ukrainas historie fra bakken ... Det er en historie som blir lettere å forstå omfanget av når den fortelles i det små, fra et enkeltmenneske til et annet enkeltmenneske, slik Igort og hans vitner gjør, med ord og tegning ... Alt dette formidles med sikker penn ... »
Jonas Bals, Klassekampen

«… et imponerende stykke utforskende journalistikk som dekker nesten et århundres grusomheter i den tidligere Sovjetunionen, grusomheter som ikke er godt nok kjent i Vesten.»
Publishers Weekly

«Et verk som rager like høyt journalistisk som tegnekunstnerisk.»
Kirkus Reviews

Forfatter(e):