1607

Pris:
261.00
Førpris: 298.00
ISBN: 9788253031064
Utgivelsesår: 2008
Status: Utsolgt
Innbinding: ib
Oversatt av: Kari Kemény

Den hvite kongen

György Dragomán

Dsjata er elleve år da to menn kommer på døra. Det går flere måneder før han skjønner at det var sikkerhetspolitiet som hentet faren til en arbeidsleir, og ikke kollegaer som tok ham med til en hemmelig forskningsjobb.
György Dragomán er Ungarns nye store forfatter, som trolig står foran et internasjonalt gjennombrudd. Romanen forteller om en barndom i en totalitær stat, et land som likner på Romania på 1980-tallet, et absurd og undertrykkende samfunn.
György Dragomán er Ungarns nye store forfatter, som trolig står foran et internasjonalt gjennombrudd. Den hvite kongen kom ut i Budapest i 2005, vant tre litterære priser, og er nå under oversettelse til 20 land. Romanen forteller om en barndom i en totalitær stat, et land som likner på Romania på 1980-tallet, et absurd og undertrykkende samfunn. Dsjata er elleve år da to menn kommer på døra. Det går flere måneder før han skjønner at det var sikkerhetspolitiet som hentet faren til en arbeidsleir, og ikke kollegaer som tok ham med til en hemmelig forskningsjobb. Dsjatas barndom handler også om å lete etter gull i forlatte dagbrudd, delta i krigsleker, sparke fotball, se på porno i bakrommet på en kino, spille sjakk med en automat. Men i alle de hverdagslige situasjonene er det et truende nærvær av regimets makt og galskap, dets meningsløse vold og absurde regler som både gutten og moren rammes av. Farens fravær er hele tiden et sårt og forvirrende savn, og når Dsjata til slutt skjønner hva som har skjedd, er barndommens uskyld over.

Presse

"... en fantastisk fin bok – sår, humoristisk og forferdelig."
- Anne Cathrine Straume i NRK

"Ikkje berre er boka sterk og gripande på grunn av innhaldet, men det er også ein medrivande intensitet over teksten. ... Boka er eit meisterverk, og sluttscenene skal eg hugsa til kamerat Alzheimer legg sitt nådige slør over makt og minne."
- Odd W. Surén i Dag og Tid

Forfatter(e):