Sørkoreanske Han Kang er tildelt den internasjonale Man Booker-prisen!

Sørkoreanske Han Kang er tildelt den internasjonale Man Booker-prisen!

Den internasjonale Man Booker-prisen til Han Kang!

Den sørkoreanske forfatteren Han Kang er tildelt den prestisjetunge litteraturprisen Man Booker International Prize 2016 for romanen som på engelsk heter 'The Vegetarian'.

Han Kang slo ut sterke forfatternavn som Orhan Pamuk og Elena Ferrante i konkurransen om prisen. "Fortalt gjennom tre stemmer, fra tre ulike perspektiver, følger vi i denne konsise, urovekkende og vakkert komponerte fortellingen en helt vanlig kvinnes avvisning av alle forventningene og konvensjonene som binder henne til hjemmet, familien og samfunnet. ... En uforglemmelig, slående og original roman som på alle måter fortjener å vinne den internasjonale Man Booker-prisen", sa juryleder Boyd Tonkin i begrunnelsen for tildelingen. 

Pax utgir våren 2017 Hans roman Human Acts, mens The Vegetarian vil komme på norsk våren 2018.

Human Acts er en universell, moderne og tidløs bok som både har vakt diskusjon og vunnet priser i Sør-Korea. I kjølvannet av drapet på diktatoren Park Chung Hee i 1980, ender et studentopprør i byen Gwangju i en massakre, som siden blir dysset ned. I bokas løst sammenvevde kapitler leter en gutt etter liket av sin beste venn, et løsrevet sinn leter etter sin savnede kropp, og et herjet land leter etter sin stemme og en måte å håndtere sin historie på. Ofrene og de etterlatte står overfor sensur, fornektelse, tilgivelse og et ekko av lidelser og traumer.

I The Vegetarian bestemmer en kvinne seg for å slutte å spise kjøtt, noe som er nesten uhørt i dagens Sør-Korea, hvor sosiale koder står uhyre sterkt. Kvinnens valg tolkes som et sjokkerende opprør, og reaksjonene til ektemannen og familien hennes får urovekkende konsekvenser. Boka gir et bilde av det moderne Sør-Korea, men handler også om skam, tabuer, lidenskap og vår sviktende evne til å forstå andre mennesker.

Tildelingen av den internasjonale Man Booker-prisen befester Han Kang som en særdeles viktig stemme i den samtidige verdenslitteraturen.