Den jødiske familien Glass[1]

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253043012
Status: I salg
Utgitt år: 2022
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Hilde Stubhaug
Orginalens tittel: House of Glass. The story and secrets of a twentieth-century Jewish family

Den jødiske familien Glass

Historien og hemmelighetene

Etter farmoren Sala Glass’ bortgang, finner journalist Hadley Freeman en skoeske med noen av hennes aller kjæreste eiendeler. For barnebarnet Hadley var hun et stort mysterium, og med skoesken starter en reise som skal vare i nesten to tiår, reisen for å finne ut hvem Sala og hennes tre brødre egentlig var. Denne reisen tar henne fra Picassos arkiver i Paris til et lite hus på landsbygda i Auvergne, Long Island og Auschwitz.

Ved hjelp av brev, fotografier og en upublisert selvbiografi får Freeman for første gang frem hele historien til søsknene i familien Glass: storebror Alex med sin fortid som moteskaper og venn av Dior og Chagall, den patriotiske og modige Jacques og den glitrende Henri som skjulte seg i det okkuperte Frankrike – hver av dem gikk til usedvanlige skritt for å overleve. Freeman oppdager også at mens grandonklene handlet tappert i Vichy-regjeringens Frankrike, foretok farmoren et like heltemodig, men mer privat type offer – av det slaget kvinner ofte gjør.

Vi følger den jødiske familien Glass over et helt århundre, fra de flykter fra pogromer og fattige kår i Polen på begynnelsen av 1900-tallet og søker seg til et bedre liv i Paris, andre verdenskrig og tiden etterpå. Underveis utforskes evige spørsmål rundt assimilasjon, identitet, hjem og tilhørighet. Den jødiske familien Glass åpner døren til fortiden, og lyset skinner skarpt ut over nåtiden.


OMTALE

terningkast_6 liten flat.png «En superspennende bok om jakten på en stor søskenflokk i en familie som ble smadret under Holocaust ... Freeman løfter fram historien til alle søsknene Glass som flyktet fra Polen til Paris, i flotte portretter, i en velskrevet bok med mange perspektiver på antisemittismen i Europa, historisk og i dag. En bok man ikke slipper.»
Guri Hjeltnes, VG

terningkast_5 liten flat.jpg «Gripende jødisk tidsreise … [Hadley Freeman] gjengir antisemittiske lover som hemmet assimilering, og hun trekker trådene fram til liknende tendenser i våre dagers politiske klima. Det gir historien nerve og relevans. Familiens skjebne er spennende i seg selv, men Freeman setter den inn i en kontekst som gir boka en stor tilleggsverdi. Og den har temperament som et fyrverkeri!»
Inger Bentzrud, Dagbladet
Les resten av anmeldelsen her

«Boken om familien Glass binder sammen fortid og nåtid på fengende måter. Familien gjennomlevde noen av de mest dramatiske forhold verdens jøder har måttet tåle. Samtidig er det de menneskelige relasjonene oppi det hele som binder boken sammen, og drømmen om et bedre liv enn det man var født inn i.»
Grete Brochmann, Morgenbladet

«Fengslende … Fortid og fremtid griper konstant inn i hverandre, og denne finslipte og engasjerende beretningen trekker trådene mellom da og nå.»
Philippe Sands, The Guardian

«Dette er en dypt rørende bok, en blanding av historiebok, detektivhistorie og biografi, befolket av fargerike og uforglemmelige personer som puster og beveger seg hinsides sidene. Livene deres er sydd inn i tiden de levde i, men de lever videre.»
Olivia Lichtenstein, The Daily Mail

«Med sin grundige research og kjærlighet til personene gir den deg det samme sjokket av gjenkjennelse som en håndkolorert gammel film. Svart–hvitt-historien blir tilført strålende detaljer og menneskelig varme.»
Victoria Segal, Sunday Times

«Pinefullt skarp historiefortelling om hennes jødiske familie og traumene de var gjennom i det tjuende århundre.»
Martin Chilton, The Independent

«En bredt anlagt familiefortelling som gir liv til noen av de verste øyeblikkene i det tjuende århundret, og kanskje også de fineste … Freeman er en besluttsom og skrivefør detektiv … Fremfor alt er hun ualminnelig god til å tegne personligheter … Den jødiske familien Glass får frem den sårbare situasjonen både jøder og immigranter befinner seg i også i vår egen tid … Likevel er historien Freeman forteller, først og fremst en hyllest til menneskets tapperhet og utholdenhet mot alle odds.»
Lisa Appignanesi, The Observer

«Denne gripende boka er så vakkert skrevet – som å høre en fascinerende samtale om fortiden og etterpå bli ønsket varmt velkommen inn i det innerste. Det er en praktfull memoarbok med spennende detektivarbeid. Jeg ble fullstendig sugd inn i bokas mange verdener.»
Marina Hyde, The Guardian
 

Les første kapittel av Den jødiske familien Glass her: