Døden_omslag

Pris:
179.00
ISBN: 9788253042633
Status: I salg
Utgitt år: 2021
Sideantall: 216
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Winsnes, Oda Myran

Døden er et slit

Gamle Abdel Latif dør fredfullt på et sykehus i Damaskus. Før han dør forteller han sønnen Bolbol sitt aller siste ønske: Å bli begravet på familiens gravlund i forfedrenes landsby Anabiya i Aleppo-regionen. Selv om Abdel Latif ikke har vært den ideelle far og Bolbols forhold til søsknene er anstrengt, bestemmer han seg for å overtale den eldre broren Hussein og søsteren Fatima til å bli med og frakte farens kropp til Anabiya, en totimers kjøretur fra Damaskus. Men landet er en krigssone. Barndommens landskap er nå forvandlet til en labyrint av livsfarlige og uforutsigbare væpnede styrker som kjemper mot hverandre. Søsknenes avgjørelse om å sette forskjellene seg imellom til side og realisere farens siste ønske, eskalerer til en kamp på liv og død. Syria er ikke lenger et blivende sted for helter, og prøvelsene familien utsettes for underveis på reisen, mens de blir kidnappet og forhørt og fengslet, viser seg å få enorme konsekvenser for dem alle.

OMTALER

«Eg lurer heile tida på kva som skjer bak neste sving. Saman med den utsøkte, svarte humoren, gjer dette romanen til ei bok eg les med glede. Meir Khalifa på norsk!»
Marta Norheim, NRK.no

«En autentisitet som sprenger grenser. Khaled Khalifa har skrevet en original, sjeldent velkomponert roman i et språk like fritt for forskjønnende fakter som krigen selv.»
Geir Pollen, Bokmagasinet, KK

«Jeg har ingen forventninger om å le av syrisk samtidslitteratur, men Døden er et slit oppleves som ekte galgenhumor. Romanen er full av sprø scener og absurd situasjonskomikk.»
Ingunn Økland, Aftenposten

«Khaled Khalifas bok er en nydelig tekst full av temperatur, arabiske lukter og smaker. Eksistensielle valg og sterke følelser.»
Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevegelse

«William Faulkner skrev i 1930 As I lay dying, og likhetene med Khalifas roman er slående ... Kanskje Khalifa baserer seg på Faulkner; rent kunstnerisk holder sammenligningen godt.»
Kurt Sweeney, Ny Tid

«Mesterlig.»
The New York Review of Books

«Briljant. Uforglemmelig.»
Wall Street Journal

«En borgerkrig er en nasjonal tragedie, men det er også, og kanskje aller mest, en personlig tragedie. Det mest fantastiske med denne boken er at den har fått muligheten til å eksistere, at den kom ut av flammene med sidene intakt.»
The Guardian

Forfatter(e):