Drapet på kommandanten Bok 1

Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN: 9788253040837
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2019
Sideantall: 408
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Yngve Johan Larsen og Ika Kaminka
Orginalens tittel: KISHIDANCHOGOROSHI

Drapet på kommandanten. Bok 1. En idé gir seg til kjenne

En trettiseks år gammel portrettmaler blir dumpet av kona. Han flytter ut på dagen, og etter en tid ender han opp i et hus oppe i fjellene. Huset har tilhørt en berømt gammel maler. Snart begynner det å skje merkelige ting. På loftet finner han et uhyggelig maleri, «Drapet på kommandanten», laget av den tidligere eieren. Han kan ikke slippe tanken på det. Funnet av bildet setter i gang en rekke av surrealistiske hendelser. Her inngår overnaturlige fenomener som på typisk Murakami-vis fører historien i bisarre retninger. Den navnløse fortelleren er, som mange av Murakamis figurer, en ensom ung mann som leter etter en retning i livet og i kjærligheten.

Omtaler

terningkast_6 liten flat.png "Den store Murakami! Er du lei virkelighetslitteraturen som har gjort fantasi til tabu hos norske forfattere? Ta deg en Murakami på styrten! Garantert fri for pinlige familiekrangler, sure oppvaskkluter og skrikerunger. [...] Å lese den japanske forfatteren Haruki Murakami er litt som å høre på en jazzsolo som repeterer kjente motiver, men samtidig elsker å ta nye, kreative omveier. [...] Murakami er en mester i å blande sjangre. Her er like deler kunstnerportrett, thriller og spøkelsesfortelling. Det er som om Franz Kafka byr Stephen King opp til dans i en film av David Lynch. Murakami forener uanstrengt lav- og høykultur, japansk folklore med vestlige impulser, både litterært og tematisk."
Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

terningkast_5 liten flat.jpg "Storartet kunstnerroman med magiske undertoner. I sedvanlig slentrende stil har Murakami skapt et troverdig portrett av bevegelsen som løfter en kunstner opp fra det talentfulle til det geniale. Haruki Murakami er blant mine litterære helter som har begeistret meg mest, og skuffet meg dypest. Fra den enestående og foruroligende Hardkokt eventyrland (2001) til rivekåken Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår har han liret av seg alle nyansene som måtte finnes mellom det geniale og det virkelig totalt amatørmessige. Fremdeles møter jeg hver ny utgivelse med foruroliget forventning. Denne gangen blir forventningen innfridd."
Fartein Horgar, Adresseavisen 

terningkast_5 liten flat.jpg "Første bind av Haruki Murakamis nye roman gir anmelderen skyhøye forventninger til fortsettelsen. [M]urakamis magiske virkemidler er ikke kunstige tilsetningsstoffer for å sprite opp historien, snarere er de en naturlig ingrediens i den japanske fortellertradisjonen han er en del av. [...] Oversetterne Ika Kaminka og Yngve Johan Larsen har oversatt boka sammen fra japansk, det er et vellykket samarbeid, boka har fått en enhetlig og god norsk språkdrakt. [M]urakami igjen har skapt et litterært mangfoldig univers og en historie jeg knapt kan vente med å få lese slutten på."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet​

terningkast_5 liten flat.jpg "Jeg kunne gjerne ha fortsatt å lese om maleprosessen og livet rundt, selv etter over fire hundre sider. Ikke bare fordi jeg er nysgjerrig, men også fordi ”Drapet på kommandanten” har et svært behagelig språk. De stadige tilbakeblikkene til hovedpersonen fortsetter også å være interessante hele romanen gjennom – kanskje nettopp fordi hovedpersonen holder litt tilbake og serverer dem kun i små drypp. Men pent må jeg altså vente på bok nummer to."
Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen 

​"Drapet på kommandanten er et uimotståelig kammerspill, hvor Haruki Murakami på snedig vis tematiserer sin egen japansk-vestlige skrivemåte. [...] Japanske Haruki Murakami skaper en romfølelse rundt sine personer som han er nesten alene om. At enkelte ikke finner glede i denne typen litterær sakte-tv med lange samtaler mellom mennesker, som leter etter livets mening, er forståelig. Samtidig er det nettopp kombinasjonen av få personer og lange dialoger over mange sider som skaper mye av roen og stemningen i fortellingen. Hadde det ikke vært for at Drapet på kommandanten inneholder både humor og uhygge ville jeg utvilsomt rubrisert dette som en form for litterær yoga. Passer for deg som: liker diskusjoner om kunsten og livet med en vinylplate snurrende i bakgrunnen."
Knut Hoem, NRK.no

"Det er en rik og komplisert historie som flyter under den fuglelette overflaten. I Drapet på kommandanten virker Haruki Murakami mer forløst og avslappet i stilen enn i tidligere romaner. Og de mystiske og overnaturlige fenomenene inntar samme selvfølgelige, solide plass som alltid og forsyner romanen med dybde og tvetydighet, humor og håp [...] Å lese en ny roman av Haruki Murakami er som å bli invitert til middagsselskap hos en god venn, som man vet er litt sær og har noen nykker. Men man holder ut – til tross for vertens eksentriske påfunn."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Man trives rett og slett i selskap med Murakamis tydelige og nydelige setninger, fremragende oversatt av Yngve Johan Larsen og Ika Kaminka. Det skyldes ikke først og fremst handlingen, men Murakamis unike evne til å skrive klart og enkelt om dypsindige spørsmål."
Ola Innset, Bokmagasinet, Klassekampen

"[...] det er særlig en sak Murakami gjør bedre enn de fleste, og det er å skape dypt forunderlige bilder jeg har vanskelig for å riste av meg. Det gjør han til gagns i sin siste roman som, i likhet med nevnte 1Q84, er svært så voluminøs. [...] Murakami fordyper seg i hva kunst er og hva kunst kan gjøre med oss (og for oss). Det er fascinerende hvordan han bruker maleriet som medium for å trenge inn i hvem noen er – som hovedpersonen­ gjør med sine portretter. Murakami utforsker grensene mellom virkelighet og fantasi, mellom det som faktisk finnes og det som kan finnes."
Kjetil Røed, Vårt Land (Anmeldelsen er basert på den engelske utgaven av boken). 

«Magien er intakt i Haruki Murakamis nye, store roman.»
Politiken

«Mesteren er tilbake i absolutt toppform.»
Jyllandsposten

 

 

 

Les første kapittel av Drapet på kommandanten. Bok 1

 

Forfatter(e):