Drapet på kommandanten DOBBEL POCKET

Pris:
249.00
ISBN: 9788253041667
Status: I salg
Sideantall: 840
Innbinding: Heftet
Oversatt av: Kaminka, Ika og Larsen, Yngve Johan

Drapet på kommandanten

En trettiseks år gammel portrettmaler blir dumpet av kona. Han flytter ut på dagen, og etter en tid ender han opp i et hus i de japanske fjellene. Huset har tilhørt en berømt gammel maler. Snart begynner det å skje merkelige ting. På loftet finner han et uhyggelig bilde, «Drapet på kommandanten», malt av husets tidligere eier. Han klarer ikke å slippe tanken på det. Funnet av bildet setter i gang en rekke surrealistiske hendelser. Her inngår overnaturlige fenomener som på typisk Murakami-vis fører historien i bisarre retninger. Den navnløse fortelleren er, som mange av Murakamis figurer, en ensom ung mann som leter etter en retning i livet og i kjærligheten.

 

OMTALE

terningkast_6 liten flat.png "Den store Murakami! Er du lei virkelighetslitteraturen som har gjort fantasi til tabu hos norske forfattere? Ta deg en Murakami på styrten! Garantert fri for pinlige familiekrangler, sure oppvaskkluter og skrikerunger. [...] Å lese den japanske forfatteren Haruki Murakami er litt som å høre på en jazzsolo som repeterer kjente motiver, men samtidig elsker å ta nye, kreative omveier. [...] Murakami er en mester i å blande sjangre. Her er like deler kunstnerportrett, thriller og spøkelsesfortelling. Det er som om Franz Kafka byr Stephen King opp til dans i en film av David Lynch. Murakami forener uanstrengt lav- og høykultur, japansk folklore med vestlige impulser, både litterært og tematisk."
Gabriel Moro, VG

terningkast_5 liten flat.jpg "Storartet kunstnerroman med magiske undertoner. I sedvanlig slentrende stil har Murakami skapt et troverdig portrett av bevegelsen som løfter en kunstner opp fra det talentfulle til det geniale. Haruki Murakami er blant mine litterære helter som har begeistret meg mest, og skuffet meg dypest. Fra den enestående og foruroligende Hardkokt eventyrland (2001) til rivekåken Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår har han liret av seg alle nyansene som måtte finnes mellom det geniale og det virkelig totalt amatørmessige. Fremdeles møter jeg hver ny utgivelse med foruroliget forventning. Denne gangen blir forventningen innfridd."
Fartein Horgar, Adresseavisen 

terningkast_5 liten flat.jpg "Første bind av Haruki Murakamis nye roman gir anmelderen skyhøye forventninger til fortsettelsen. [M]urakamis magiske virkemidler er ikke kunstige tilsetningsstoffer for å sprite opp historien, snarere er de en naturlig ingrediens i den japanske fortellertradisjonen han er en del av. [...] Oversetterne Ika Kaminka og Yngve Johan Larsen har oversatt boka sammen fra japansk, det er et vellykket samarbeid, boka har fått en enhetlig og god norsk språkdrakt. [M]urakami igjen har skapt et litterært mangfoldig univers og en historie jeg knapt kan vente med å få lese slutten på."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet​

terningkast_5 liten flat.jpg "Jeg kunne gjerne ha fortsatt å lese om maleprosessen og livet rundt, selv etter over fire hundre sider. Ikke bare fordi jeg er nysgjerrig, men også fordi ”Drapet på kommandanten” har et svært behagelig språk. De stadige tilbakeblikkene til hovedpersonen fortsetter også å være interessante hele romanen gjennom – kanskje nettopp fordi hovedpersonen holder litt tilbake og serverer dem kun i små drypp. Men pent må jeg altså vente på bok nummer to."
Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen 

​"Drapet på kommandanten er et uimotståelig kammerspill, hvor Haruki Murakami på snedig vis tematiserer sin egen japansk-vestlige skrivemåte. [...] Japanske Haruki Murakami skaper en romfølelse rundt sine personer som han er nesten alene om. At enkelte ikke finner glede i denne typen litterær sakte-tv med lange samtaler mellom mennesker, som leter etter livets mening, er forståelig. Samtidig er det nettopp kombinasjonen av få personer og lange dialoger over mange sider som skaper mye av roen og stemningen i fortellingen. Hadde det ikke vært for at Drapet på kommandanten inneholder både humor og uhygge ville jeg utvilsomt rubrisert dette som en form for litterær yoga. Passer for deg som: liker diskusjoner om kunsten og livet med en vinylplate snurrende i bakgrunnen."
Knut Hoem, NRK.no

"Det er en rik og komplisert historie som flyter under den fuglelette overflaten. I Drapet på kommandanten virker Haruki Murakami mer forløst og avslappet i stilen enn i tidligere romaner. Og de mystiske og overnaturlige fenomenene inntar samme selvfølgelige, solide plass som alltid og forsyner romanen med dybde og tvetydighet, humor og håp [...] Å lese en ny roman av Haruki Murakami er som å bli invitert til middagsselskap hos en god venn, som man vet er litt sær og har noen nykker. Men man holder ut – til tross for vertens eksentriske påfunn."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Man trives rett og slett i selskap med Murakamis tydelige og nydelige setninger, fremragende oversatt av Yngve Johan Larsen og Ika Kaminka. Det skyldes ikke først og fremst handlingen, men Murakamis unike evne til å skrive klart og enkelt om dypsindige spørsmål."
Ola Innset, Bokmagasinet, Klassekampen

terningkast_5 liten flat.jpg «Befriende fantasirik. Murakami har denne helt egne evnen til å skape uforglemmelige scener og forbindelser mellom verdener.»
Gabriel Moro, VG

terningkast_5 liten flat.jpg «Sjelden er den japanske mester så til de grader på hjemmebane som i sonen mellom den faktiske, håndfaste verden og den immaterielle. Bak sitt stille opprør mot det japanske strebersamfunnet, sin pratsomhet, sin slentrende stil, sine referanser til europeisk populærkultur, fremstår Drapet på kommandanten som en allegori over en av de mest levedyktige hjørnesteinene i vestlig kultur, frelsesmyten.»
Fartein Horgar, Adresseavisa

«Alle fortjener en dose Murakami i julepresang. Og årets dose er ruvende, hele to tykke bind med lettflytende prosa. Man kan risikere å bli overmett. Eller gi seg hen og la se forføre av denne forfatteren, som i «Drapet på kommandanten» varter opp med alle sine særheter og surrealistiske påfunn.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Forføreren Murakami. Drapet på kommandanten. Bok 2 av Haruki Murakami er en gavepakke til alle hans forelskede lesere.»
Turid Larsen, Dagsavisen

Les første kapittel her!

Forfatter(e):