Dansende bjørner. Lengselen etter tyranniet

Flott anmeldelse av «Dansende bjørner» i Vårt Land!

Emil Andre Erstad i Vårt Land har latt seg imponere over Witold Szablowskis første bok på norsk: 

«Litt over halvvegs i sakprosabok kviskra eg ordet «genialt» inni meg. Entusiasmen over å lese boka var så stor at eg nesten ikkje kunne vente med å la superlativa hagle. ... Det er lenge sidan eg har sett nokon formidle ein diskusjon om fridom og diktatur, liberalt demokrati og menneskerettar på ein meir intelligent måte enn Szablowski gjer i boka si. Dei dansande bjørnane er meir menneskelege enn vi liker å tru.»

I hundrevis av år trente bulgarske sigøynere bjørner opp til å danse. De tok med bjørnene inn i hjemmene sine og ut på veiene for å opptre. Med kommunismens fall på begynnelsen av 2000-tallet ble sigøynerne tvunget til å gi fra seg bjørnene til et viltreservat. Likevel stiller bjørnene seg opp på to og danser den dag i dag så fort de får ferten av et menneske.

Dansende bjørner forteller den polske journalisten Szablowski bemerkelsesverdige historier om mennesker fra ulike deler av Øst-Europa og fra Cuba. I likhet med de bulgarske bjørnene lever de nå i frihet, men lengter tilbake til en tid hvor de ikke gjorde det.

 

Les mer om forfatteren og boken her