Gatelangs

Pris:
449.00
ISBN: 9788253044767
Status: Forventes utgitt 15.8.2024
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet

Gatelangs i Bergen i 1865

Av en bergensk cicerone

Bli med på en byvandring i Bergen for drøyt 150 år siden. 

I 1865 utkom den første egentlige turistguiden for Bergen – En Bergensk Cicerone – skrevet av «En Anonym». Boken utkom som en veileder – bokstavelig talt – for alle de de tilreisende i forbindelse med den store internasjonale fiskeriutstillingen i Bergen dette året.

Den anonyme ciceronen – som viste seg å være jusstudenten og senere fiskeridirektør Fredrik Meltzer Wallem – loser sine lesere fra Holbergsalmenningen – hvor den ett år gamle Ludvig Holberg ble reddet under den store brannen i 1686 – via Engen – der kong Sverre og birkebeinerne drev baglerne foran seg over Jonsvoldene. Derfra går turen videre rundt i byen, og vår cicerone forteller spennende byhistorie på hvert hjørne.

Underveis får leserne også vite mye nyttig om bergenserne. Som at de er ualminnelig begavet med smak og sans for de skjønne kunster, har et avslappet forhold til regnvær, er utrolig gjestfrie, har et anstrengt forhold til aviser, men elsker renslighet og blomster. Og 17. mai. Wallem var i besittelse av omfattende kunnskaper om sin fødeby, sterk patriotisme og glimt i øyet. Denne boken vil fornøye enhver bergenser, mange striler og ganske sikkert flere tilreisende.

Boken er redigert og utstyrt med forklarende tekster for dagens lesere av Arve Torkelsen, forfatteren av Det gamle Christiania i bilder og tekst.