Gatelangs

Pris:
0.00
Førpris: 0.00
ISBN: 9788253044767
Status: Forventes utgitt 15.8.2024
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet

Gatelangs i Bergen i 1865

Av en engelsk cicerone

Bli med på en byvandring i Bergen for drøyt 150 år siden. Ledsaget av vår cicerone begynner vi på Engen, der kong Sverre og birkebeinerne i 1198 drev baglerne foran seg over Jonsvoldene, og vi fortsetter forbi Holbergsalmenningen, hvor Ludvig Holberg, ett år gammel, ble reddet under storbrannen i 1686.

 

Klarer vi å gå hele Strandgaden til ende uten å bli puffet både foran og bak av travle handelsmadammer, tungt bestøvlede havstriler eller barbeinte italienere, eller har vi ikke holdt på å gå på hodet gjennom en åpen kjellerhals før vi kommer til Muren, så har vi vært overordentlig heldige.

Fra Muren – der det er en kafé for striler av begge kjønn – fortsetter vi turen på kryss og tvers gjennom byen, og vår cicerone forteller spennende byhistorie på hvert hjørne.

Dessuten får vi vite mye nyttig om bergenserne. Som at de er ualminnelig begavet med smak og sans for de skjønne kunster. At de har et anstrengt forhold til aviser og et avslappet forhold til regnvær. De er utrolig gjestfrie, elsker renslighet og blomster. Og 17. mai. Og vi får vite at det å bli lett revet med, er en bergensk egenskap.

Boken bygger på En Bergensk Cicerone, utgitt av «en Anonym», som en guide for de tilreisende til den internasjonale fiskeriutstillingen i Bergen i 1865. Det ble snart kjent at forfatteren var identisk med Fredrik Meltzer Wallem. Som du vil se, var Wallem i besittelse av omfattende kunnskaper om sin fødeby, sterk patriotisme og glimt i øyet.

Boken er redigert av Arve Torkelsen, forfatteren av Det gamle Christiania i bilder og tekst.