1331

Pris:
149.00
ISBN: 9788253029016
Utgivelsesår: 2006
Status: I salg
Sideantall: 446
Innbinding: h
Oversatt av: Anne Aabakken
Originalens tittel: Awlad al-haratina

Gebelawis barn

Naguib Mahfouz

"Gebelawis barn" av nobelprisvinneren Naguib Mahfouz er hans mest kontroversielle roman, en sterk poetisk fortelling med mytiske og allegoriske trekk.

"Gebelawis barn" av nobelprisvinneren Naguib Mahfouz er hans mest kontroversielle roman. Den ble først serialisert høsten 1959 i den egyptiske avisen al-Ahram, to år etter hans store gjennombrudd med Kairo-trilogien. Men der trilogien er realistisk-naturalistisk, er Gebelawis barn en sterk poetisk fortelling med mytiske og allegoriske trekk. Den ble øyeblikkelig angrepet for å være blasfemisk av konservative muslimer, og den planlagte bokutgivelsen ble forbudt. Først i 1967 kom den ut i Beirut, og selv nobelprisen i 1988 stanset ikke kritikken. I 1994 ble Mahfouz knivstukket av to unge ekstremister etter at lederen for en islamsk Jihad-gruppe hadde utlyst en fatwa mot ham på grunn av boken. - Handlingen i Gebelawis barn strekker seg over flere generasjoner og er knyttet til et strøk i utkanten av Kairo der patriarken Gebelawi - strøkets stamfar - bygde et palasslignende hus med en høy mur som omkranset et stort område. Gebelawi forviser sin eldste sønn og velger Adham til å styre eiendommen. Som i Bibelens og Koranens fortellinger setter den første utdrivelsen i gang opprør og konflikter, og en lengsel etter det tapte paradis. Gjennom generasjonene gjentar mønsteret seg, selv i gangstermiljøet som utvikler seg i strøket i moderne tid. Troen på frelseren blir troen på den autoritære lederen.

Presse

"Utrolig underholdende og medrivende lesning... Gebelawis barn viser oss hva en naturbegavelse av en forteller kan utrette."
Hans H. Skei i Aftenposten

Forfatter(e):