Germanerne

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253036373
Utgivelsesår: 2014
Status: Utsolgt
Sideantall: 238
Innbinding: ib
Oversatt av: Einar Blomgren
Originalens tittel: Germanerna

Materiell:

Germanerne

Mytene, historien, språket

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "En bok til kunnskap og ettertanke"
Fædrelandsvennen

Ordet "germaner" fremkaller to ganske forskjellige bilder. Ville, rødhårede barbarer i kamp mot romerne. Og ranke, lyshårede unge menn med rene trekk og stram naziuniform.

Hvilken historie ligger bak? Hvem var egentlig antikkens germanere? Hvordan kunne det ha seg at de ble hentet frem fra glemselen og børstet støvet av for så, lett forfinet, å spille en sentral rolle i nazismens enorme propagandaapparat? Og hvorfor kalles et stort antall språk den dag i dag for "germanske"?

I denne boka møter vi først og fremst de gamle germanerne, et folk som besto av en lang rekke stammer: Gotere, langobarder, anglere, saksere, frisere og markomanner. Historien om germanerne strekker seg over mer enn to tusen år. Det er en fagerik, skiftende og mangfoldig historie. Men den er viktig. For den handler om hendelser og tanker som har spilt en stor rolle i historien og som fortsatt er farlig ladet.

Boken var nominert til Augustprisen i 2013

Presse

"Høyst leseverdig og brennende aktuell."
Tore Skeie, Klassekampen

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "Jansons bok er derfor mer enn en undersøkelse av mytene, historien og språkene germanerne etterlot seg ... En bok til kunnskap og ettertanke."
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen  

"En interessant påminnelse om at vandring og assimilasjon er det ene bestandige i Europas omskiftelige historie."
Sven Egil Omdahl, Stavanger Aftenblad

"Les Jansons nøkterne og beherskede bok om et fargerikt og litt vanskelig tema. Etterpå kan vi slå fast at mye er blitt bedre i det mellomfolkelige samkvem. Men det har tatt tid."
Bjarte Botnen, Vårt Land


"Tore Janson gir ingen populistisk innføring i emnet. For alle som vil vite mer, kan boken varmt anbefales"
John Arne Moen, Trønder-Avisa

 

"[Germanerne] gjev viktige, men ikkje lenger sjølvsagde perspektiv på nordiske kulturelle røter og sams europeiske historiske føresetnader."
John Ole Askedal, Dag og Tid

 

”På nøkternt, pedagogisk og høyaktuelt vis går Tore Janson igjennom fortellinger, språk og spor som har vært knyttet til germanerne. Gjennom tidene har de blitt brukt og misbrukt i nasjonale myter och identiteter. En bok som uten geberder minner oss om vekten av historie - på godt og på vondt.”
juryen, Augustprisen 2013

”Tore Jansons lærde betraktninger om germanere er høyaktuell i disse tider, når historisk identitet skapes gjennom å ekskludere eller inkludere andre grupper”
Anne Hedén, Sydsvenskan

Forfatter(e):