Hannah Ryggen. En fri

Hannah Ryggen. En fri

Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788253037349
Status: I salg
Utgitt år: 2016
Innbinding: innbundet

Hannah Ryggen

En fri

 

 

Hannah Ryggen. Threads of Defiance, den nylig oversatte engelske utgaven av Hannah Ryggen. En fri, er kåret til en av 2019 beste kunstbøker av kunstkritikerne i The New York Times!

Hannah Ryggen (1894–1970) var utdannet maler, men valgte å uttrykke seg kunstnerisk, politisk og personlig gjennom billedveven. Hun ble født i Malmø, men bodde mesteparten av sitt liv på Ørlandet og i Trondheim. Hennes rike kunstnerskap sprang ut av en nær tilknytning til naturen, og en sterk interesse for maleri, folkekunst og politikk.

Hannah Ryggens arbeider utgjør en egen form for modernisme. Hun var fri i sin kunst og hadde en enorm tro på kunsten som uttrykk – på mange måter målte hun krefter med Picasso. Et viktig trekk ved Hannah Ryggens tepper er de monumentale og sterke anti-fascistiske teppene, som Etiopia (1935) der vi ser Mussolinis invasjon av Etiopia, og Gru (1936) om Francos herjinger i Spania. Eller Drømmedød (1936), der fredsforkjemperen Carl von Ossietzkys kamp mot nazismen er temaet. Arbeider som dette vakte stor oppmerksomhet på 1930- og 40-tallet, og i europeisk sammenheng er de unike. Denne boken bygger på et omfattende kildemateriale, som bringer oss tett på Hannah Ryggens kunstnerskap.

Bla i boka

 

 

Omtaler

«Det er sjelden jeg blir så berørt av en livsfortelling som den i En fri. ... Utvilsomt av de beste kunstnerbiografiene jeg har lest de siste årene.»
Kjetil Røed, Aftenposten

«Paasche skriver kyndig og inkluderende om Ryggens arbeider. […] Paasches bok skaper lyst til å studere [Hannah Ryggens kunst] på ny.»
Kåre Bulie, D2

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "Med kunstnerens ord og kunsthistorisk grundighet"
Harald Flor, Dagbladet

terningkast_5 liten flat_25x25.jpg "En levende og engasjerende biografi ."
Trond Blikø, Trønder-avisa

"Ein svært solid inngangsport til eit umåtelig rikt og fascinerande kunstnerskap."
Maria Horvei, Klassekampen

"[Paasche] skriver godt, og hun går tett på mennesket Hannah Ryggen (1894–1970) i den biografiske beretningen om et utfordrende liv. Samtidig balanserer teksten fint mot de kunstneriske og politiske sidene ved et meget spesielt kunstnerskap."
Lars Elton, Dagsavisen

 

 

Marit Paasche ble tildelt Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne for året 2016!

Fra juryens begrunnelse:

«Hannah Ryggens radikale politiske kunst har i senere år vært gjenstand for betydelig oppmerksomhet. Marit Paasche klarer likevel med sitt unike kildemateriale å si noe nytt om Ryggen, og sy sammen hennes liv, arbeid, og den kulturen hun virket i, til en fortelling som gir innsikt – ikke bare i én kunstners arbeid, men i skandinavisk kunsthistorie i det forrige århundret mer generelt. Kunsthistorisk prosa kan av og til stå i fare for å lukke kunsten inne i fagsjargong. Ikke så hos Paasche. Hun skriver konkret om Ryggens arbeid, og lykkes med å gjøre samvirket mellom kunstinstitusjonen og den enkelte kunstner til noe håndfast og samtidig et speil for sin tid. Fremstillingen er illustrert med et rikt billedmateriale som gjør det mulig å veie forfatterens observasjoner og analyser opp mot ens egne. Med sin kombinasjon av saklighet og engasjement blir Paasches sakprosa et verktøy for å åpne kunsten, uten at hun skaper nye myter.»

 

Forfatter(e):