Ikke si at du er redd

Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN: 9788253037714
Status: Utsolgt

Utgitt år: 2015
Sideantall: 250
Innbinding: innbundet
Oversatt av: Astrid Nordang
Orginalens tittel: Non dirmi che hai paura

Ikke si at du er redd

En ung somalisk jentes kamp for frihet og retten til å kunne løpe. En sann historie som gir stemme til en av de mest brennende problemstillingene som preger Europa og verden i dag.

Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia. Det er krig i landet, og den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Men Samia vil bare én ting: Hun vil løpe. Hun vil løpe for å vinne, hun vil løpe for landet sitt og for friheten – og ingen ting kan stoppe henne. Med hjelp av vennen Alì, som tar på seg jobben som trener, vinner hun snart alt av løp hun deltar i, og kommer stadig nærmere målet: Å delta i OL i Bejing i 2008, og deretter OL i London i 2012. Men når al-Shabaab tar over makten, blir selv det å trene nesten umulig. Samia kan bare løpe etter mørkets frambrudd, kledd i heldekkende burka. Krigen rykker stadig nærmere familien og alt hun bryr seg om. Kan hun bli værende i hjemlandet hun elsker, eller er også hun nødt til å legge ut på Reisen, for å nå friheten i Europa?

I denne sterke og gripende dokumentarromanen får vi historien om Samia Yusuf Omar, OL-håpet fra Somalia som deltok i Olympiaden i Beijing, for så å miste livet som båtflyktning mellom Afrika og Italia før OL i London i 2012. Det er samtidig historien om hvordan drømmen om et liv i frihet og verdighet driver hundretusenvis av mennesker til å risikere livet på flukt til Europa hvert år.

 

Omtaler

"En viktig påminnelse om en pågående tragedie"

Jon Rognlien, Dagbladet

 

"Sjelden er jeg blitt så klar over verdens urettferdighet ... Ikke si at du er redd er en viktig bok"

Anne Cathrine Straume, NRK

 

"Han skriver sterkt og medrivende om en ubegripelig sterk vilje, om familiekjærlighet, død og samhold, og rykker Somalia mange steg nærmere."

♦♦♦♦♦♦ Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad / Bergens Tidende

 

"Noen liv utvikler seg til nesten uslåelige fortellinger, fortellinger ingen journalist eller forfatter kan høre uten å bli litt svimmel, uten å tenke at her ligger alt av betydning i et eneste livsløp. ... Man leser ikke om båtflyktninger i avisen på samme måte etter å ha lest Ikke si du er redd."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

 

"I fjor druknet over 3300 flyktninger i vår tids største kirkegård i Europa. I 2015 ser kirkegården ut til å fylles opp med enda flere som vi ikke ønsker ta imot. Historien til Samia Yusuf Omar gir oss innblikk i ett navn, ett menneske bak alle disse tallene. Derfor er boka om henne, «Ikke si at du er redd» (...), viktig lesning. Den er et eksempel på viktigheten av boken som medium."

Torbjørn Tumyr Nilsen, Ny Tid

 

23. februar 2015 Dagsnytt atten - Se intervju med Giuseppe Catozzella

25. februar 2015 Kulturnytt - 

25. februar 2015 Kulturhuset - Hør diskusjon om Ikke si at du er redd

 

"Kjempeviktig bok, og veldig til ettertanke, om alt hva vi tar for gitt…."

Tone, Norli Vågsbygd 

 

«En roman som er i stand til å fortelle vår tids viktigste historie.»
ERRI DE LUCA,
forfatteren av Montedidio og Tre hester

«Catozzella bygger en verden. Du gransker den, du observerer den, den gjør deg vondt. Men når du innser at du er i denne verdenen, du også, det er da du får følelsen av at  disse sidene har forandret deg.»
ROBERTO SAVIANO,
forfatteren av Gomorra


«Samias historie vil være med meg i lang tid.»
INTERNAZIONALE


«En fantastisk bok, med en sannferdig stemme og stor følsomhet … full av liv og energi, slik Samia selv var.»
ELLE

Bla i boka

Forfatter(e):