Ingen anger med ramme

Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN: 9788253042794
Status: Forventes utgitt 10.8.2021
Utgitt år: 2021
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Turid Farbregd

Ingen anger

Våren 1945 befinner fem finske kvinner seg på den finsk-norske grensen etter å ha blitt sendt tilbake fra fengselsleiren i Tromsø. Kvinnenes hoder er snauklipte for å markere at de blir ansett for å være «tyskerjenter» eller kollaboratører. Andre verdenskrig går mot slutten, og det som var akseptabelt under krigen, anses nå som en forbrytelse.

Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera tvinges til fots gjennom et utbrent Lappland. På sine vandringer hjemover gjennom ødelagte byer og bygder blir de, i likhet med andre kvinner som har valgt som dem, stilt til doms for feiltrinnene sine under krigen. Men de fem kvinnene snakker ikke om de ulike årsakene til at de har fulgt tyskerne til krig i Norge; noen av frykt for sovjetisk okkupasjon, andre for kjærligheten, arbeidet, eller av nasjonalsosialistiske sympatier. Brakt til stillhet av skam og frykten for hva som vil møte dem når de kommer hjem, finner kvinnene trøst og fellesskap i hverandre. For hvordan er det å vende hjem, vel vitende om at ingen ønsker deg tilbake?

Tommi Kinnunen har skrevet en feministisk og tankevekkende roman om andre verdenskrig fra et kvinneperspektiv, om tap av identitet, mange kvinners umulige krigsvalg og skammen som gjerne ledsaget valgene.