2014

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253036878
Utgivelsesår: 2014
Status: I salg
Sideantall: 209
Innbinding: ib

Ingrid Bjerkås

Motstandskvinnen som ble vår første kvinnelige prest

Klokken fire natt til 28. april 1961 ankom et eldre bærumsektepar øya Senja i Troms. Det var den nye sognepresten, Ingrid Bjerkås og hennes mann Søren. Ingrid Bjerkås var nylig ordinert som første kvinnelige prest i Norge, og paret var spent på hvilken mottagelse som ventet dem.

Ingrid Bjerkås rager i dag som en av det moderne Norges viktigste kvinner. Modig trosset hun biskopene og kristenkonservative krefter og ble vår første kvinnelige prest.  I denne biografien følger vi henne på veien fram til overbevisning og ordinasjon gjennom motstandskamp under krigen og fangeopphold på Grini. Hun ble arrestert flere ganger for å ha protestert mot nazismen, og fikk den herostratisk berømte diagnosen ”jøssingismus paranoidformis anglemanicus”.

Etter krigen begynte hun å studere teologi. Det hadde flere kvinner gjort før henne, men ingen av dem hadde villet tvinge gjennom en ordinasjon. Ingrid Bjerkås var imidlertid like uredd her som hun hadde vært under krigen, og sto stolt gjennom svertekampanjer og ryktespredning. Hun nølte heller ikke da hun fikk sjansen til å bli prest på Senja i Troms, et av de hardeste prestekall i landet.

Presse

"En interessant og godt skrevet biografi. Dette er nytt stoff."
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

  "Dette er en god bok, ikke bare fordi den tegner et vakkert bilde av et sjeldent modig menneske, men også fordi den fordi den gir et så bredt innsyn i kirkeliv, teologiske debatter, og utfyllende bilde av mange andre mennesker."
Johan O. Jensen, Adresseavisa

"Grundigheten har ikke gjort boken til en tørr forskningsrapport. Til det har den for store litterære kvaliteter. Forfatteren har lykkes i å hente fram kilder som klør i øret."
Leif Møller-Stray, Agderposten

"Fascinerende og personlig kirke- og religionshistorie for alle"
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

"Det er ikke ofte denne anmelderen glemmer å gå av T-banen på vei til jobb, men det skjedde under lesningen av Tønnessens bok."
Per E Hem, Morgenbladet

"Når jeg leser teolog Aud V. Tønnessens ferske biografi om Norges første prest, opplever jeg at det treffer meg personlig. Boken er en bit Norgeshistorie som bør få publikum langt utover kirken og inn i de yngre generasjoner. En kvinnes personlige kall ble en kamp for verdier vi i dagens Norge setter høyt. Likestilling. Rettferdighet. Fellesskap. Toleranse. "
Åshild Mathisen, Vårt Land

 

Forfatter(e):