1877

Pris:
262.00
Førpris: 299.00
ISBN: 9788253034379
Utgivelsesår: 2012
Status: Utsolgt
Sideantall: 200
Innbinding: ib

Jeg var et barn, det var krig

Edin Kadribegovic

En viktig og sterk beretning om borgerkrig og flukt
Edin Kadribegovic er ti år gammel da Jugoslavia går i oppløsning. Han har aldri tenkt over sin etniske tilhørighet. Han har heller aldri tenkt over at klassekameratene har en annen religion enn ham selv. I denne boken forteller han om hvordan livet hans endret seg nærmest over natten. Edins tilværelse er preget av sorgløs lek med kamerater og av et godt og trygt familieliv. Men krigen får store konsekvenser. Både faren og storebroren blir igjen i Bosnia-Hercegovina, mens Edin og moren flykter. Etter hvert kommer de til Norge, et land de ikke vet noen ting om. 

Krigen i tidligere Jugoslavia var den verste på europeisk jord siden andre verdenskrig. I likhet med mange innvandrere har Edin en historie det vil ta lang tid å bearbeide. Når han drar tilbake til sitt hjemland, er krigens grusomme konsekvenser overalt. Når han oppholder seg i Norge, merker han at ingen er opptatt av hans krig, hans bilder av konsentrasjonsleire, hans kunnskap om massenedslakting av et helt folkeslag.

Presse

«Alle vet vi at livet på flukt fra krig og brutale regimer ikke er noen spøk, men samtidig har det sine komiske, rørende og innsiktsgivende øyeblikk. Å formidle denne mangetydigheten er en stor og viktig utfordring, og den norsk-bosniske forfatterdebutanten Edin Kadribegovic består prøven med glans.»
Jon Rognlien, Dagbladet

«Viktig om flukt, venting og savn»
Tina Åmodt, Klassekampen

"Tekstene lykkes godt i å forklare en ufattelig krig ... Kritikken av de norske mediers dekning av krigen er interessant. Man blir pinlig berørt på nasjonens vegne ved lesningen av disse partiene."
Arild Rossebø, Bergens Tidende
 
”Et viktig, personlig og berørende bidrag til diskusjonen om norsk innvandringspolitikk.”
Marie-Theres Fojuth, Stavanger Aftenblad

«Edin Kadribegovic gir på en medrivende måte et innblikk i denne historien. Hans grep om fortellingen er en veksling mellom den lille guttens minner og den voksnes fakta og refleksjoner. Det er et modig tilbakeblikk […] bøker som denne gir verdifulle tilskudd til innsikt, forståelse - og inspirasjon»
B. Lie, Tidsskriftet for Norske Legeforening

 

Forfatter(e):