1958

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253036403
Utgivelsesår: 2013
Status: Utsolgt
Sideantall: 304
Innbinding: ib
Oversatt av: Turid Farbregd

Jordmora

Katja Kettu

«Hun har en nesten uvirkelig kraft i språket. Katja Kettu er en vill, finsk naturbegavelse.»
Cathrine Krøger, Dagbladet 

Lappland, sommeren 1944. Jordmora, kalt «Villøye», er datter av en foraktet kommunist og har levd som en utstøtt hele livet. Så møter hun den tyske offiseren Johannes, som ser henne slik ingen annen har gjort. Hun slipper alt og følger ham til fangeleiren Titovka, der han er utstasjonert. Der må hun delta i den nådeløse behandlingen av de internerte russiske krigsfangene. Mens krigen går mot slutten, blir det klart for Villøye at hun og Johannes må vekk fra leiren. I det fjerne lokker Dødmannsfjord, et sted ved norskekysten.

Jordmora likner ingen annen historie om krig og kjærlighet. Kettus forrykende roman løfter krigens ubarmhjertige råhet og galskap fram. Den viser oss de ukjente historiene til krigsbrudene og kvinnene i krigsleirene – og hvor langt vi kan være villige til å gå for kjærligheten. Alt skildret med en sjelden språklig kraft og oppfinnsomhet, fra en forfatter som gjør for Lappland det Sofi Oksanen har gjort for Estland.

Presse

"Eit fresande friskt stykke litteratur"
Odd W. Surén, Dag og Tid

"Nakent og rått om hva krig kan gjøre med mennesker og hva kjærlighet kan drive en til. Skrevet av en av Finlands store nye forfattere."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

"Egenrådig, sanselig, vulgær og poetisk og mettet med ord og uttrykk utenfor det automatiserte hverdagsspråket … Den er sjokkerende og heslig, men også full av fortvilelse, ømhet og varme."
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Kettu tilhører kremen av historiefortellere. Hun er Karen Blixen av det høye nord.»
MTV3.fi

«Katja Kettus språk er magisk.»
Savon Sanomat

«Jordmora har muskler, den har handling, språk og tematikk så det forslår … Hun kan være på vei opp i samme mesterklasse som en Sofi Oksanen eller Kerstin Ekman.»
Hufvudstadsbladet

Forfatter(e):