Kaplevej 97

Pris:
369.00
ISBN: 9788253043616
Status: I salg
Utgitt år: 2024
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Line Norman Hjorth
Orginalens tittel: Kaplevej 97

Kaplevej 97

Et essay

Stemningsfullt portrett av et hjem og de som bodde der

I Kaplevej 97 bodde «vimsene», de tre pensjonerte søstrene Lilian, Sonja og Rita. Lilian var den eneste som hadde barn og barnebarn, et av dem var oppkalt etter henne og var ofte på besøk. I Kaplevej 97 beveger Lilian Munk Rösing seg gjennom mormoren og grandtantenes gamle murhus. Rom etter rom blir vekket til live gjennom minner og assosiasjoner. I stuen satt hun i rokokkosofaen sammen med Rita og strikket, i spisestuen laget hun påskepynt, her serverte Sonja smørbrød med garnityr. På mormors overmøblerte soverom var det rotete og trygt, på kjøkkenet fikk hun kakao varmet i en sjokoladefarget kjele. 

Kaplevej 97 er et nydelig portrett av et hus og de tre kvinnene som gjorde det til et hjem, også for det barnet forfatteren en gang var.


Omtale

«Erindringer imponerer ... I saktegående skildringer får hun frem minner fra barndom, ungdom og som ung voksen. Likevel blir hun aldri privat. Snarere er minnene slik at mange vil kjenne seg igjen. ... Lilian Munk Rösings forfatterskap er en feiring av et feministisk blikk åpent for virkelighetens sansbare detaljer.»
Astrid Fosvold, Vårt Land

«Boken er virkelig et essay slik det skal være: Utforskende, sjangerblandende, tenkende, personlig. ... Det er få forfattere som løser essaysjangeren så elegant som Munk Rösing gjør i denne boken. ... Som kritiker unngår jeg gjerne å bruke ord som vakker, fordi ordet omtrent ikke betyr noen ting. Men det er nettopp vakker denne boken er. Den er vakker i sin langsomhet, skrevet i et vakkert språk, det er en vakker påminnelse om å rette blikket mot omgivelsene.»
Fredrik Hagen, Bokvennen Litterær Avis 

«Lilian Munk Rösing skarpstiller merksemda og framkallar ei verd av i går.»
Eivind Myklebust, Klassekampen

«en tvers gjennom intelligent, velskrevet og bevegende bok»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet (om den danske originalboken)

Terningkast 5.png «Nydelig sett, tenkt, følt og gjennomført.»
Politiken

Terningkast 5.png «Som å få en gave du ikke visste du ville ha.»
Kristeligt Dagblad

«En liten perle av en bok.»
Information