2038

Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN: 9788253037172
Utgivelsesår: 2014
Status: Utsolgt
Sideantall: 283
Innbinding: ib
Oversatt av: Hedda Vormeland
Originalens tittel: Oorlog en terpentijn

Krig og terpentin

Stefan Hertmans

Like før sin død i 1980 ga Stefan Hertmans’ morfar ham noen gamle notatbøker. I flere år var Hertmans for redd til å åpne dem. Men da han til slutt gjorde det, avdekket han flere uventede hemmeligheter. Bestefarens liv hadde vært preget av den fattige oppveksten på begynnelsen av 1900-tallet, av de grusomme opplevelsene som soldat ved fronten under første verdenskrig, og av sin store kjærlighet som han mistet i ung alder. Resten av livet brukte han til å omforme sorgen og minnene til stillferdige malerier.
I et forsøk på å forstå morfarens liv skrev Hertmans ned minnene han hadde om ham. Han siterer fra dagbøkene og studerer bildene. Hertmans forteller bestefarens historie med en unik forestillingskraft og nerve, og lar de personlige opplevelsene og storpolitiske hendelsene møtes på en usedvanlig sterk måte. Krig og terpentin er en sjelden førstehåndsberetning fra en frontsoldat i Den store krigen. I partier minner den om Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten i sine nøkterne og presise skildringer, men samtidig bygger den opp en ramme rundt det biografiske stoffet som setter den individuelle erfaringen i en større sammenheng.

Stefan Hertmans er en av Belgias mest anerkjent forfattere. Krig og Terpentin  har fått strålende mottakelse i både Belgia og Nederland, der den har solgt over 100 000 eksemplarer. Nå har han også vunnet den prestisjetunge AKO litteraurpris, en av de viktigste nederlandske prisene.
 

 

 

 

 

 

Presse

"Det er vanskelig å tenke seg en klokere og viktigere bok enn denne akkurat nå."
Stavanger Aftenblad
 
"Med all respekt for historikere og fagfolk fra samtlige felt, så er det ofte de skjønnlitterære forfatterne som gjør konflikter levende og forståelig. Stefan Hertmans er en slik."
Bjarte Botnen, Vårt Land
 
Krig og terpentin er et litterært palass av refleksjon, hvor fakta og fiksjon, realisme og surrealisme, bilder og forestillinger leker gjemsel med leseren"
juryen, AKO Litteraturpris 
 
"Stor belgisk roman"
Gudmund Skjeldal, Bergens Tidende

"Krig og terpentin er sjeldent rik og givende lesning, og det er vanskelig å tenke seg en klokere og viktigere bok enn denne akkurat nå."
Brita Strand Rangnes, Stavanger Aftenblad

"En av høstens store høydepunkter"
Rose-Marie Christensen, bokblogger

"En perle av en roman, breddfull av historie, breddfull av liv, breddfull av klokskap."
Nederlands Dagblad
 
"Den oppmerksomme Hertmans gir stemme ikke bare til sin bestefar, men til en hel generasjon."
**** de Volkskrant
 
"Krig og terpentin er en mesterlig fortalt skildring av et dramatisk liv, et stykke slektshistorie fra Gent og en vakker hyllest til Hertmans’ bestefar, hvis historie var skjult i så lang tid. Det er også sannsynligvis den beste boken av alle som vil utgis de neste fem årene om generasjonen som gjennomlevde 1. verdenskrig."
De Tijd
 
"Med Krig og terpentin har Stefan Hertmans skrevet en av årets mest bevegende bøker."
***** De Standaard


Les intervju med Stefan Hertmans på NRK.no her

Les om Stefan Hertmans i Bok 365 her
 

Forfatter(e):