Norsk Kunstårbok 2017

Norsk Kunstårbok 2017

Lansering: Norsk Kunstårbok 2017: Plast og Kunst

Kunstnernes Hus, onsdag 6. september kl 10.00 til 17.00

Boklansering og seminar

Norsk kunstårbok er den eneste årlige bokutgivelsen om norsk kunstliv. Gjennom spesialbestilte artikler, intervjuer og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger gir boken et bredt bilde av norsk samtidskunst.


Det er i år 100 år siden den russiske konstruktivisten Naum Gabo laget verdens første kunstverk i plast.  Jubileet markeres ved å vie store deler av boken til å se på plastens kunst- og kulturhistorie og dens rolle i dagens samfunn, og arrangerer heldagsseminar om tematikken den 6. september.

Historien om plast er en historie som starter i utopien, og som fører inn i dystopien. De siste årene har det blitt stadig klarere hvordan plastmaterialene som skulle omforme verden og gi velferd og velstand til alle, har en dyster skyggeside. Vi har blitt oppmerksomme på det enorme omfanget av plastsøppel som ender i havet og næringskjeden, og på i hvor liten grad det brytes ned over tid. I følge en av årets årbokskribenter, Heather Davis, har plast gått fra å være et utopisk materiale til å bli en markør for antropocen, den menneskeskapte geologiske tidsalder. Gjennom seminaret «Plast og kunst» vil vi se nærmere på vårt forhold til disse tilsynelatende uunnværlige materialene som har formet vår verden på så mange måter. 

Innlegg av professor i historie og vitenskapsteori, Bernadette Bensaude-Vincent; forsker Heather Davis; kunsthistoriker Ingrid Halland og generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær. Kunstpresentasjoner og samtaler med blant andre Siri Aurdal og Elin T. Sørensen.

Seminaret er støttet av Norsk kulturråd, stiftelsen Fritt Ord og The Thief. 

 

Arrangementet er gratis. 

Onsdag 6. september kl 10.00 til 17.00 Kunstnernes Hus (Wergelandsveien 17, 0167 Oslo)

 

Les mer om boka