Lempi

Lempi

Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN: 9788253039855
Status: Utsolgt
Utgitt år: 2018
Sideantall: 272
Innbinding: Innbundet
Oversatt av: Turid Farbregd
Orginalens tittel: Lempi

Lempi

Året er 1944. Krigen preger tilværelsen i det nordlige Finland, der landsbyer raseres og familier må forlate sine hjem. For det nyforelskede paret Viljami og Lempi oppleves krigen likevel som fjern. De bygger sitt harmoniske liv på et lite gårdsbruk. Idyllen brister da Viljami kalles til fronten og må forlate en gravid Lempi alene med hushjelpen Elli. Lempis tvillingsøster Sisko blir kjæreste med en tysk offiser, som lover henne en bedre framtid i Tyskland. Da krigen er over er Lempi borte, og ingenting er som før.
I romanens tre deler opptrer tre ulike fortellerstemmer. Både Viljami, Elli og Sisko har alle hatt et intenst forhold til Lempi. Men de har svært forskjellige oppfatninger om hvem hun var.

Omtale

"Hver gang det skifter forteller, snus det opp ned på det leseren tror å ha opplevd til da. Ingenting er slik det ser ut. For alt er sammensatt og det finnes flere sannheter. En elegant  konstruksjon og et innhold som viser dyp innsikt i menneskesinnet."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisa

"...ei nyanserik og godt konstruert historie som lukkast med å byggje opp spenning rundt Lempi og lagnaden hennar, samtidig som forfattaren kastar lys over livsvilkåra for folk i ulike samfunnslag den gong då."
Merete Røsvik, Klassekampen

"Det er sjeldan ein les eit så gjennomført og sikkert stykke tekstarbeid frå ein debutant. I eit poetisk og likevel konkret språk er det både ein kjærleiksroman og ei kriminalgåte som faldar seg ut for lesaren i Lempi."
Hilde Vesaas, Dag og tid

"La oss håpe at mottakelsen av Lempi får Rytisalo til å fortsette med å skrive. Så mesterlige debutromaner er sjeldne."
Savon Sanomat

"En elegant (...) og bevegende fortelling (...) Allerede de første sidene viser at Lempi er en betydningsfull fortelling."
Aamulehti

"På kyndig vis skildres familietragedien i form av et puslespill. Naturen beskrives på en slående vakker måte, og raske beslutninger avgjør menneskers skjebner. Den dyptloddende romanen gir en langvarig, melankolsk ettersmak."
Me Naiset