Arundhati Roy: Ministeriet for den høyeste lykke

Arundhati Roy: Ministeriet for den høyeste lykke

"Ministeriet for den høyeste lykke" er på langlisten til The Man Booker Prize 2017!

Tjue år etter "Guden for små ting" er Arundhati Roy tilbake med en storslått, ny roman. 

Hvordan fortelle en splintret historie?

Ved sakte å bli alle.

Nei.

Ved sakte å bli alt. 

 

Ministeriet for den høyeste lykke er Arundhati Roys første roman på tjue år. Den tar oss med på en reise over flere år og på tvers av et subkontinent – fra de trangbodde nabolagene i Dehlis gamleby til den blomstrende, nye verdensmetropolen som omgir den, til den vakre Kashmirdalen og skogene i det sentrale India, der krig er fred og fred er krig og der man, fra tid til annen, erklærer «normaltilstand».

På en gravlund utenfor murene til Delhis gamleby ruller Anjum, som før var Aftab, ut et tynnslitt persisk teppe og gjør stedet til et hjem. Snart kommer også den ukuelige løsarbeideren Saddam Hussain for å bo på gravlunden. Vi blir kjent med den gåtefulle, men sterke Tilo og de tre mennene som har elsket henne. Dessuten er det både én og to Miss Jebeen: den første, som blir født i Srinagar i Kashmir og gravlegges på Martyrenes gravlund i en alder av fire år; og den andre, som en natt på slaget tolv dukker nyfødt opp, i en krybbe av søppel, på et fortau i New Delhi.

Ministeriet for den høyeste lykke er både en fortelling om kjærlighet og en resolutt protest. Fortalt i en hvisken og med et rop – gjennom tårer og noen ganger latter. Menneskene vi møter blir slått i bakken av verdenen de lever i, og blir reddet og stablet på beina igjen, ved hjelp av kjærlighet – og håp. De er like sterke som de er sårbare, og de gir aldri opp. Ministeriet for den høyeste lykke er et kraftfullt og originalt flettverk, like oppfinnsomt som det er bevegende – og revolusjonerer hva en roman kan være og hva den kan få til. Og fra hver side lyser Arundhati Roys makeløse evner som historieforteller mot oss.

Ministeriet for den høyeste lykke er på langlisten til The Man Booker Prize 2017!

les mer

 

Forhåndsomtaler

Tidlige omtaler vitner om at denne utgivelsen faktisk er en så stor begivenhet, som det som har vært ventet lenge. 

 

“Roys roman er boka du ikke kan gå glipp av denne sommeren. Med sine dype innsikter i menneskets natur, minneverdige karakterer og frodige prosa, viser Ministeriet seg som vel verd å vente på.”

Sarah Begley, TIME

 

“Medrivende, løssluppen … i denne nye boka møter vi kunstneren Roy, rik på historier, i en vakker, frodig prosa. Igjen og igjen former disse vakre bildene en ny forståelse av vår verden. Deler av boka fylte meg med ærefrykt – ikke bare som leser, men også som forfatter – på grunn av skarpheten og skjønnheten i de små tingene – et imponerende øye for detaljer. Roys språk er forbløffende uttrykksfullt.”

Karan Mahajan, The New York Times Book Review

 

“Fryktløs … overveldende vakker – en voldsom, fabelaktig gjenstridig roman … så fullendt at den føles kjent, og likevel flimrer den som en mytefortelling … Roy skriver på sitt aller beste. En gang i tiåret, om vi er heldige, dukker det fram en roman fra livets askehaug, som stiller det viktige spørsmålet om vår globaliserte samtid. Dette tiårets roman fra Roy er det eksalterte og nødvendige svaret.»

The Boston Globe

 

“Mesterlig, levende … Roys andre roman maler med følsom magi over et storslagent stort lerret – og inviterer til å stå last og brast med karakterer som nekter å bli stigmatisert eller tilsidesatt.»

Liesel Schillinger, O, The Oprah Magazine

 

“Roys andre roman viser seg å være like oppsiktsvekkende som hennes første.”

Financial Times

 

“En formidabel virvelvind av en roman … som vekker ærefrykt med sitt hvitglødende raseri og dype empati.”

Washington Post

 

“Et menneskelig, gripende nesten-eventyr som snart tar en mørk vending – full av karakterer og møter, tilfeldige og arrangerte, i jakten på den høyeste lykke som tittelen viser til.” Kirkus

 

“En forfatter det er vel verd å vente to tiår på.”

Financial Times


“Ambisiøs, original og fengslende. En roman [som] forener følsomhet med brutalitet, et ekko av noe mytologisk med fete typer … grunnleggende for Roys visjon av en forbløffende vakker, motsetningsfylt og brusten verden.”

Publishers Weekly

 

“Et mesterverk. Roy er på høyde med Dickens, Naipaul, García Márquez og Rushdie i sin gjennomførte empati, magiske fortellerevne og skarpe vidd. En fortelling om lidelse, offer og transcendens – et fascinerende, fantasifullt og hjerteskjærende epos.”

Donna Seaman, Booklist

 

“Ministeriet for den høyeste lykke bekrefter Roys status som en forfatter av tandre menneskelige dramaer, som også berører noen av dagens store spørsmål. I sin romanform er den et intimt epos. Denne kommer til å figurere på alle kortlistene til alle de litterære prisene dette året.”

The Times

 

“Ektefølt, poetisk, intim og gjennomsyret av ironi og humor … Intensiteten i Roys forfatterskap – den vedvarende sympatien hun viser for sine karakterer – er fengslende … Dette er akkurat den romanen man kunne håpe at Arundhati Roy ville skrive om India.”

Daily Telegraph